Virusul periculos care a ajuns în Marea Neagră după tragedia din Ucraina. Cercetătorii români, semnal de alarmă
Cercetătorii ucraineni în biodiversitate au anunțat că puhoaiele revărsate în urma distrugerii barajului de pe Nipru au ajuns în Marea Neagră, la Odesa. Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) avertizează că există în aceste ape și un virus periculos.
Această alerta a fost dată în urma inundațiilor masive cauzate de distrugerea barajului din zona Herson, pe fluviul Nipru, în sudul Ucrainei. Autoritățile din Odesa le-au interzis oamenilor să mai meargă la plajă.
Pericolul pândește din apele Mării Negre
OMS a transmis că până în prezent nu a fost înregistrat niciun caz de holeră în Ucraina. Între timp autoritățile au interzis scăldatul în mare.
Suntem totuși în alertă pentru că, spun biologii marini, curenții și vântul pot aduce apa infestată și la noi. Între timp, autoritățile din Ucraina spun că viața oamenilor din 30 de localități a fost dată peste cap, iar accesul la apă potabilă este din ce în ce mai dificil, potrivit stirileprotv.ro.
Specialiștii prelevează probe din apă potabilă, precum și din alimente care sunt vândute în piețele din regiune, în timp ce autoritățile roagă populația să nu meargă pe litoral și să nu intre în apa Mării Negre, mai ales în această perioadă.
La noi în țară, specialiștii de la institutul national de cercetare marină iau probe de pe litoral. Institutul de cercetări marine a prelevat câteva probe de apă, însă din fericire nu au depistat virusul Vibrio cholerae.
După distrugerea celui mai mare baraj de pe râul Nipru, apele revărsate au atins nivelul maxim în orașul Herson din sudul Ucrainei, inundat, la fel ca alte 30 de localități din regiune, ajungând chiar până la Marea Neagră, la Odesa.
Nipru se varsă în Marea Neagră și, pe lângă poluanți, apa care a inundat satele ucrainene dar și unele mine, va cară cantități uriașe de reziduuri, care în cele din urmă vor ajunge în mare.