Viktor Orban, avertisment pentru UE. Ce va face Ungaria în favoarea lui Putin

de: Cătălina Burghelea
27 01. 2023

Premierul Viktor Orban a anunțat, vineri, că Ungaria se va opune şi îşi va exercita dreptul de veto în cazul oricăror sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ce ar afecta energia nucleară. Amintim că Ucraina a cerut celor 27 de state membre UE să impună măsuri punitive companiei ruse de stat pentru energie nucleară Rosatom, dar Budapesta, care are o centrală nucleară construită de Federația Rusă, se opune acestei idei.

Ungaria va bloca sancțiunile împotriva Rusiei din domeniul energiei nucleare

Ungaria va pune veto oricărei sancțiuni UE împotriva sectorului nuclear al Rusiei, a avertizat, vineri, premierul țării, Viktor Orban. Potrivit acestuia, „nu vom permite sancțiuni care ar crește și mai mult inflația din Ungaria” și „nu voi lăsa ca energia nucleară să fie inclusă în domeniul de aplicare al sancțiunilor”.

Comentariile liderului ungar vin în timp ce Estonia, Letonia, Lituania și Polonia fac eforturi intense pentru sancțiuni împotriva industriei nucleare a Rusiei și a companiei de stat Rosatom, notează Politico.

„Acest lucru iese din discuţie”

Liderul de la Budapesta a reiterat că Ungaria va recurge la dreptul de veto pentru a bloca sancţiunile împotriva energiei nucleare ruse: „Nu vom permite ca planul de a include energia nucleară în sancţiuni să fie pus în aplicare”. „Acest lucru iese din discuţie”, a subliniat Orban.

Ungaria, care este membră a Uniunii Europene, a criticat, în repetate rânduri, sancţiunile blocului comunitar împotriva Rusiei, afirmând că acestea nu au reuşit să slăbească semnificativ țara condusă de Vladimir Putin, ci riscă să distrugă economia europeană.

UE lucrează la un nou pachet de măsuri dure

Comisia Europeană nu a făcut încă o propunere oficială, dar face sondaje pentru un al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, pe care își propune să-l cronometreze cu aniversarea unui an de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia (24 februarie 2022).

Centrala nucleară Paks din Ungaria are patru mici reactoare VVER 440 construite pe teritoriul Rusiei, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawaţi, care au început să funcţioneze între 1982 şi 1987. Uzina generează aproximativ jumătate din energia din Ungaria, iar combustibilul nuclear și-l procură din Federația Rusă.

Acordul semnat cu Moscova în 2014 arată că Budapesta intenţionează să extindă centrala Paks cu două reactoare VVER de fabricaţie rusă, cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare.

Până acum, sectorul nuclear rus a scăpat de sancțiunile Uniunii Europene, în parte pentru că Rosatom încă furnizează combustibil reactoarelor din mai multe țări membre, inclusiv Finlanda și Bulgaria.