VIDEO Structurile ciudate, descoperite într-o peșteră: Oamenii de Neanderthal, mai evoluați decât credeau cercetătorii

de: Iulia Kelt
09 08. 2023

Cu aproape 200.000 de ani în urmă, un grup de oameni de Neanderthal din sud-vestul Franței a construit o serie de structuri ciudate din stalagmite rupte, în adâncul unei peșteri.

Aranjate în două cercuri mari și patru stive mici, formațiunile poziționate cu grijă i-au derutat pe cercetători de la descoperirea lor, în 1990, și sugerează comportamente neașteptat de complexe ale Neanderthalienilor.

Analizele timpurii ale ansamblurilor misterioase au arătat că acestea aveau cel puțin 47.000 de ani, dar moartea prematură a cercetătorului principal a oprit investigația timp de mai bine de 20 de ani.

Cu toate acestea, în 2016, oamenii de știință au revizuit în cele din urmă situl, folosind datarea din seria cu uraniu pentru a determina că stalagmitele au fost în vigoare de aproximativ 176,5 mii de ani.

Neanderthalienii timpurii au fost singura populație umană care trăia în Europa în această perioadă”, au scris autorii studiului.

Oamenii de Neanderthal, într-o nouă „lumină”

„Descoperirile noastre sugerează că societatea lor includea elemente de modernism, care acum se poate dovedi că au apărut mai devreme decât se credea anterior. Acestea includ organizarea spațială complexă, utilizarea focului și ocuparea carstică profundă”, au mai scris ei, de asemenea.

Într-adevăr, înainte de această descoperire, dovezile pentru practicile culturale și comportamentele sociale complicate erau absente, în ceea ce îi privește pe oamenii din Neanderthal.

Totuși, cercetătorii spun că ducerea la bun sfârșit a acestor structuri a necesitat „o realizare simultană a diferitelor sarcini și, în consecință, existența unui anumit grad de organizare socială”.

Mai mult, faptul că amenajările au fost situate „la 336 de metri de la intrarea în peșteră indică faptul că oamenii din această perioadă stăpâniseră deja mediul subteran, care poate fi considerat un pas major în modernitatea umană”.

Descriind cele două structuri inelare, cercetătorii dezvăluie că una măsoară 6,7 pe 4,5 metri, în timp ce cealaltă este de 2,2 pe 2,1 metri.

„În total, au fost folosite aproximativ 400 de bucăți, cuprinzând o lungime totală de 112,4 m și o greutate medie de 2,2 tone de calcit”, s-a menționat, de asemenea.