VIDEO Robotul care își schimbă forma a evadat din “închisoare”: ce este “mini Terminator”

de: Ozana Mazilu
08 02. 2023

Un robot care poate comuta între starea solidă și starea lichidă a fost filmat evadând dintr-o celulă de închisoare în miniature, cu bare prea apropiate pentru a-i permite să iasă în formă solidă.

Creatorii susțin că au fost inspirați de capacitatea castraveților de mare de a-și modifica rigiditatea țesuturilor – dar scena este puțin prea asemănătoare cu Robert Patrick care își lichefiază drumul prin barele metalice ale spitalului din Terminator 2. Vedem chiar și celebra reabsorbție în acest experiment.

Roboții cu corp dur sunt obișnuiți, chiar dacă încă nu au atins capacitățile filmelor științifico-fantastice. Omoloagele lor cu corp moale pot ajunge în spații înguste, dar ceea ce pot face acolo este limitat și sunt, de asemenea, greu de controlat.

O echipă condusă de Dr. Chengfeng Pan de la Universitatea Chineză din Hong Kong a creat un robot care poate schimba stările în oricare dintre cele mai necesare, cu un videoclip care rezumă acest lucru. Evadarea din închisoare ne poate declanșa temerile, dar roboții ca acesta ar putea oferi și servicii de salvare pe care alții nu le pot executa.

„Oferirea roboților abilității de a comuta între starea lichidă și starea solidă le oferă mai multă funcționalitate”, a spus Pan într-un comunicat.

Realizarea se bazează pe un material care se poate schimba între solid și lichid, sub influența unui câmp magnetic, pe care autorii îl numesc „mașină de tranziție în fază solid-lichid magnetoactivă”.

Robotul poate ajuta în probleme medicale

Pentru a o face, aveau nevoie de un metal care se transformă în lichid aproape de temperatura camerei. Condițiile de solidificare ale mercurului sunt prea reci și majoritatea celorlalte metale necesită prea multă căldură pentru a se lichefia. Cu toate acestea, galiul se potrivește, cu un punct de topire de doar 29,8 °C.

Echipa a adăugat microparticule magnetice de neodim-fier-bor la galiu, despre care profesorul Carmel Majidi de la Universitatea Carnegie Mellon a spus că îndeplinește două roluri.

„Ele fac ca materialul să răspundă la un câmp magnetic alternativ, astfel încât, prin inducție, puteți încălzi materialul și provoca schimbarea de fază”.

Inducția a încălzit galiul de la 25 la 35 °C, „dar particulele magnetice oferă, de asemenea, roboților mobilitate și capacitatea de a se mișca, precum un răspuns la câmpul magnetic”, a adăugat Majidi.

Materialele cu schimbare de fază au mai fost fabricate, dar au avut nevoie de surse externe de căldură sau de curenți electrici pentru a se transforma. Niciunul nu este ideal dacă doriți să trimiteți robotul într-un loc greu accesibil, cum ar fi în interiorul corpului uman.

Lucrarea raportează că, pe lângă realizările din videoclip, micul lor robot poate sări șanțuri de 21 de milimetri și poate escalada pe pereți atunci când este solid.

„Acum, dezvoltăm acest sistem de materiale în moduri mai practice pentru a rezolva unele probleme medicale și de inginerie foarte specifice”, a spus Pan.

Temperatura corpului uman înseamnă că va fi necesar un metal cu un punct de topire mai mare decât galiul, iar schimbarea de fază durează mai mult în lichide decât în aer, deoarece pierde căldură mai repede în mediu. Cu toate acestea, există potențialul de a livra rapid medicamente în stomac sau de a îndepărta obiectele străine din stomac.