VIDEO Coranul a fost ars la un protest în Suedia. Imaginile au înfuriat Turcia
Turcia a reacționat dur după ce cartea sfântă a musulmanilor, Coranul, a fost arsă în capitala suedeză Stockholm, în timpul demonstrațiilor de sâmbătă. Deși Ministerul turc de Externe a cerut Suediei să nu permită desfășurarea protestului, manifestația a avut loc, accentuând tensiunile între cele două țări într-un moment în care statul nordic are nevoie de votul Turciei pentru aderarea la NATO.
Tensiunile între Turcia și Suedia au atins cote maxime
„Condamnăm în termenii cei mai fermi atacul infam împotriva cărţii noastre sfinte (…) Permiterea acestui act anti-islam, care îi are ca ţintă pe musulmani şi ne insultă valorile sacre, sub masca libertăţii de exprimare, este complet inacceptabilă”, a reacționat Ministerul turc de Externe.
MAE de la Ankara solicitase părții suedeze să ia toate acţiunile necesare împotriva islamofobiei. Deoarece Stockholm a autorizat demonstrațiile, ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, a anulat vizita omologului său suedez la Ankara, spunând că „nu are rost”.
În același timp cu protestele din capitala suedeză s-a organizat o manifestație separată în sprijinul kurzilor şi împotriva candidaturii Suediei la NATO, iar un grup de demonstranţi pro-turci a ţinut o adunare în faţa ambasadei. Toate cele trei evenimente au avut aprobarea poliţiei.
Incendierea Coranului, „o provocare islamofobă îngrozitoare”
Şeful diplomaţiei suedeze, Tobias Billstrom, a condamnat gestul protestatarului de a arde Coranul, numindu-l „o provocare islamofobă îngrozitoare”, explicând că autorizarea manifestaţiei nu înseamnă că este susţinută de executiv.
„Suedia are o libertate de exprimare foarte extinsă, dar asta nu înseamnă că guvernul sau eu însumi susţinem opiniile exprimate”, a punctat oficialul MAE pe Twitter.
Cine este autorul acestui gest insultător
Autorul incendierii Coranului este Rasmus Paludan, liderul unui partid danez de extremă-dreapta. Bărbatul, care are şi cetăţenie suedeză, a ţinut mai multe demonstranţii în trecut și nu este prima oară când incendiază „Biblia” musulmanilor. Câteva state arabe, printre care Arabia Saudită, Iordania şi Kuweit, au denunţat gestul lui Paludan.
„Arabia Saudită cheamă la răspândirea valorilor dialogului, toleranţei şi coexistenţei, şi respinge ura şi extremismul”, a precizat Ministerul de Externe într-un comunicat.