VIDEO Cancelarul Karl Nehammer, scos din minți de tema Schengen. Schimb de replici despre România

de: Cătălina Burghelea
12 01. 2023

Cancelarul austriac Karl Nehammer a avut un schimb de replici cu moderatorul postului de televiziune ORF, Martin Thür, care l-a intervievat despre politicile guvernului său: tema Schengen, migrație și situația partidului ÖVP pe care premierul îl conduce. În imaginile apărute pe internet se observă cum cei doi s-au contrat de mai multe ori, cel mai tensionat moment fiind acela când Nehammer a fost întrebat despre poziția Vienei privind aderarea României și Bulgariei la zona de circulație liberă.

Un moderator TV l-a enervat pe Karl Nehammer

„Extinderea frontierei Schengen înseamnă că protecția frontierelor externe trebuie să funcționeze. Voi fi în Bulgaria în curând. Însuși președintele bulgar spune că presiunea migratorie la granița turco-bulgară este uriașă. La fel cum presiunea migrației pe care ați menționat-o este uriașă între Serbia și Ungaria. Și acum vine punctul dvs. pe care l-ați ridicat, această reducere a cererilor de azil este legată în principal de cifrele pentru Tunisia și India. Am avut peste 15.000 sau aproape 18.000 de cereri de azil din partea indienilor din această zonă”, a declarat cancelarul austriac.

Schimb de replici pe tema Schengen

Ulterior, moderatorul Martin Thür a intervenit cu precizarea că majoritatea indienilor vin prin Serbia. „Exemplul indian este unul foarte bun. Este o rută specială de trafic care funcționează”, a reacționat Karl Nehammer, moment în care jurnalistul a vrut să revină la întrebarea inițială și începe să zâmbească.

„Nu e nimic de râs”, i-a spus premierul, dar nici prezentatorul TV nu s-a lăsat mai prejos: „Nu râd. Încerc doar să vă întrerup”.

Cancelarul Austriei, deranjat de întrebări

O altă fază tensionată a interviului a fost când Nehammer a trebuit să spună de ce Ungaria nu are o problemă cu migranții care ar veni din România. Acesta a dat un răspuns prin care a contestat competența interlocutorului și a celor care au formulat întrebările: „Trebuie să vă pregătiți mai bine redacția pentru emisiune”. Remarca l-a ofuscat pe Martin Thür: „Nu înțeleg de ce mă atacați tot timpul, încerc doar să pun întrebări”.

Întrebat care a fost performanța cabinetului său, Karl Nehammer a răspuns că accelerarea evaluării impactului asupra mediului a fost într-adevăr o descoperire. Potrivit cancelarului federal, guvernul a adoptat peste 1.066 de legi și a creat pachete în cei trei ani pentru a ușura povara populației.

Jurnalistul TV s-a referit, de asemenea, la proiecte guvernamentale majore care nu au fost încă implementate, cum ar fi Legea privind securitatea în criză (anunțată din toamna anului 2020), Legea pentru protecția climei și Legea privind libertatea informației. Solicitat să explice de ce executivul nu reușește să pună în aplicare aceste promisiuni guvernamentale, Nehammer a spus: „Mi se pare uimitor. Vă spun doar că au fost adoptate 1.066 de legi și enumerați trei care nu au fost încă adoptate”.