Viața unei românce care lucrează într-un resort renumit din Thassos, Grecia. ”Mulți cred că e ca în vacanță, dar pleacă după 3 zile!” SPECIAL
Am stat de vorbă cu o româncă angajată la unul dintre cele mai cunoscute resorturi de pe insula grecescă Thassos. Emilia ne-a povestit cum este viața ei aici, cât de greu e să fii departe de casă și cum arată verile la muncă, nu în concediu. Lucrează de la 16 ani, este studentă la Facutatea de Chimie din Iași, iar visul ei cel mai mare este să ajungă să lucreze la cele mai mari laboratoare de cercetare din Marea Britanie. La câtă ambiție și devotament a arătat până acum, nici nu ne îndoim că va reuși să își realizeze marile aspirații! Dar hai să o luăm cu începutul…
Emilia, o studentă româncă pe insula Thassos
Pe Emilia o poți remarca ușor în echipa angajaților de la unul dintre marile resorturi din Potos, Thassos: este mereu atentă la nevoile clienților, își tratează job-ul cu mult respect și are grijă ca totul să se desfășoare ca la carte. Zâmbește tuturor, chiar dacă mulți dintre cei care trec pragul restaurantului o privesc ca niște stăpâni, după ce au plătit o sumă considerabilă pentru a fi ”o săptămână regi” pe meleagurile elene.
Emilia studiază chimia în Iași. Deși este o studentă cu rezultate remarcabile, a preferat ca vacanțele să și le petreacă muncind. Vrea să aibă banii ei de buzunar și să nu ceară părinților nici pentru cheltuielile mai mari cu școala sau cu alte planuri care necesită resurse consistente. Și-ar dori să ajungă în Marea Britanie, i-ar plăcea să cerceteze alături de echipa experților de acolo câteva teorii și formule pe care le are la păstrare printre notițele ei. Nici industria farmaceutică sau de beauty nu i-ar displăcea, dar de ce să nu țintească să-și pună parafa pe o descoperire importantă pentru oameni? Nimic nu i se pare prea greu, nimic imposibil!
Avantajele unei românce, într-un hotel din Grecia
Emilia a fost de mică atrasă de cultura greacă, de limba și de istoria acestei țări. Dar cum a ajuns să lucreze tocmai aici?
”Am fost cu părinții în vacanță și mi-a plăcut foarte mult. Mi-au plăcut oamenii, locurile, tot. Atunci, am spus că eu și așa știu engleză și mă descurc bine în greacă, de ce nu aș putea să încerc să câștig și niște bani din asta? De la 16 ani, mi-am luat tot felul de job-uri peste vară și în vacanțe, la terase și diverse alte firme cu servicii pentru clienți. Știu să lucrez cu oamenii, iar experința din domeniul HO-RE-CA m-a ajutat mult și în străinătate.
Când am venit aici, mi s-au propus mai multe funcții: la recepție, la restaurant, supervizor pe mai multe servicii. Am ales restaurantul, sunt șef de sală și am grijă ca echipa mea să funcționeze perfect. E bine ca fiecare să știe ce are de făcut, să ne înțelegem între noi și să respectăm job-ul și oamenii care vin aici.”, ne-a povestit Emilia, într-o plimbare pe aleile umbroase ale resortului.
Ce i-a cerut mentorul încă de la început
Românca ne-a povestit și cum a fost să vină și să le ceară de muncă grecilor, cum a fost primită și care este rutina ei într-o zi.
”Ni s-a spus de la început că trebuie să respectăm clienții și să îi facem să se simtă ca și cum nu ar fi plecat de acasă, ca și cum ar fi la ei acasă sau în vizită la rudele apropiate. Să nu se simtă ca la hotel, asta e ideea. Să primească atenție, să găsească ceea ce caută la noi în resort, să își dorească să revină sau să rămână măcar cu o impresie foarte plăcută. Eu am avut avantaj că sunt româncă și vorbesc româna. Oamenii se bucură când vin în altă țară și văd că pot vorbi liber în limba lor, asta îi încântă. Știu și engleză foarte bine și nu îmi este greu să comunic nici cu alte naționalități. Vorbesc și greaca, nu perfect, dar mă descurc foarte bine. Pe doamnele din Franța, spre exemplu, care nu prea știu altă limbă, le-au luat la curățenie, în camere sau în spate la bucătărie, unde nu este nevoie să folosească atât de des altă limbă.
Mentorul nostru de aici este foarte blând, răbdător, e foarte bine că știm că ne putem baza pe el oricând. El ne corectează mereu și ne arată ce putem îndrepta și cum să fim pe placul clienților.”, ne-a mai spus Emilia.
Iubitul Emiliei lucrează în Germania
Nu doar de familie a trebuit să se despartă Emilia când a ales să-și petreacă vara muncind în Grecia. Tânăra a fost nevoită să stea departe și de iubitul ei, care a plecat și el în altă țară: Germania. Este inginer și lucrează… la birou!
”Ne este foarte greu. Anul trecut, lucram pe plaja Paradise și mai venea și el și stătea în apropiere, ne mai vedeam la pauză, dar acum… Este foarte greu așa la distanță. Intervin și mici neînțelegeri, mici gelozii, e normal la vârsta noastră… Știu însă că vom trece peste și că va fi bine când ne întoarcem în țară, vom reuși să ne îndeplinim planurile.”, a mărturisit cu ochii umezi Emilia.
Iunie, iulie și august sunt lunile românilor în Grecia
Emilia vine în Grecia în luna mai. Atunci încep pregătirile pentru primirea celor dintâi turiști. Angajații din hoteluri pun totul la punct, fac echipele, fac toate demersurile pentru ca sezonul să nu îi prindă nepregătiți.
”În iunie, iulie și august vin foarte mulți români. Cred că peste 65% din turiști sunt români. Să știți că nu este neapărat mare diferență între români și alte naționalități. De la jumătatea lui august, septembrie și poate puțin din octombrie, vin nemții și suedezii. Cam așa este fluxul aici.”
Cum se comportă turiștii? Cum este tratat un angajat în servicii
De-a lungul timpului, Emilia a fost surprinsă și plăcut și neplăcut… Ca oriunde, și aici sunt aspecte mai puțin fericite, care vin la pachet.
”Am primit o brățară de la niște turiști. M-au surprins foarte plăcut. O port și acum. (ne-a arătat-o foarte mândră) Dar am avut și un bărbat român, de exemplu, care îi spunea soției sale că el va petrece în seara aia alături de mine, că eu sunt iubita lui, glumind desigur, dar neștiind că eu sunt româncă. Inițial, m-am făcut că nu înțeleg și i-am vorbit în engleză, ca să evit o situație jenantă, dar apoi, când am văzut că nu se oprește, i-am spus frumos în română că nu cred că este cazul să vorbească așa, atâta timp cât are o doamnă foarte frumoasă alături. A plecat rușinat și nu a mai dat ochii cu mine tot sejurul!”, a povestit amuzată Emilia.
Lasă numai românii mâncare multă în farfurie?
”Nu lasă doar românii. Ăsta e un mit. Am remarcat, însă, că nemții, își pun o singură dată farfuria plină, cu de toate, apoi sea așează la masă și mănâncă tot!”, ne-a zis, râzând, Emilia.
Ce program are și cât câștigă
E clar că Emilia nu a venit aici să se distreze. Din acest motiv, spune ea, nu își aduce nici părinții în vacanță, că nu ar avea timp pentru ei. Lucrează aproape zilnic, dar are și momentele ei de respiro.
”Am patru zile libere pe lună, dar nu prea mi le iau. Prefer să primesc bani în plus, nu am cu cine să ies neapărat și nu văd de ce aș irosi timpul. Lucrez 8 ore pe zi, 4 ore dimineața, 4 ore seara, pentru că resortul oferă mic dejun și cină și atunci au nevoie de mine pe sală. În rest, pot face ce vreau eu în timpul liber: stau, mă odihnesc pentru că dimineața mă trezesc la 5, alte ori citesc, vorbesc cu ai mei acasă ori chiar merg la plajă. Nu stau departe de aici, așa că ajung repede, pe jos și pot să echilibrez lucrurile.”, spune Emilia.
Cât de greu îi este să lucreze în străinătate. Sfaturi pentru români
Lucrează într-un resort de lux, are o funcție de conducere în echipă, câștigă bani frumoși, dar nu totuleste doar o poveste frumoasă. Emilia ne-a spus și cât de greu este ca român printre străini.
”Sunt singura româncă. Mai este o fată din părinți români, dar e crescută în Grecia și nu știe foarte bine română. Oamenii mă apreciază, dar e foarte greu să fii străin. Oricât ai vrea, oricât ai încerca, nu este ca acasă, ca în țara ta. Mulți români au impresia că vin aici, e ca în vacanță și câștigă și bani. Nu este așa! Trebuie să ai multă determinare, să știi ce vrei și să ai răbdare să mergi până la capăt. Cei care cred că va fi bine și că nu e greu pleacă după 3 zile. Nu rezistă pentru că nu este așa cum pare. Dar, eu m-am obișnuit, îmi este greu însă pot să fac asta, câțiva ani până când voi reuși să adun banii de care am nevoie și să îmi urmez planurile. Trebuie, însă, să știi foarte, foarte bine ce vrei! Nu merge chiar atât de ușor!”