Viața pe Marte ar putea exista în locuri neașteptate. Unde o caută oamenii de știință, care sunt șansele
Speranțele noastre de a găsit viață pe Marte au scăzut considerabil de-a lungul timpului. În anii 1870, mulți erau convinși că pe Planeta Roșie vor fi descoperite sisteme interconectate de canale unde ar trăi ființe inteligente. Dar, la ora actuală, oamenii de știință caută cu înverșunare măcar un semn al existenței unor microbi pe ceea ce ar fi trebuit să fie „planeta marțienilor verzi”.
Viața pe Marte ar putea exista în locuri neașteptate
NASA anunță periodic descoperirea unor lucruri pe Marte pe care le transformă în mari evenimente. Ba dovezi ale existenței apei, ba lacuri subterane ori săruri organice pe suprafața planetei care încă e văzută drept posibil viitor loc de „exil” al umanității, dacă „reușim” să ne distrugem propria planetă.
Dar, adevărul este că nu a fost găsit nimic semnificativ care să ofere indicii despre posibila prezență a unei forme de viață, în afară de dovezile indirecte ce se referă, mai toate, la un trecut foarte îndepărtat.
Și mai rămâne povestea cu formele de viață marțiene distruse acum 50 de ani, în mod accidental, în timpul analizării acestora.
La ora actuală, căutările se axează pe găsirea măcar a dovezii vieții microbiene și a locurilor cel mai potrivite pentru a o descoperi. Iar specialiștii se concentrează pe Craterul Jezero, unde roverul Perseverance scotocește din greu pentru găsirea unor semne antice de viață.
Una dintre teorii, analizată recent de NASA, este că viața ar putea descoperită sub suprafața planetei, în peșteri ale căror condiții de mediu au fost mai apropiate de viața pe Pământ, cu ape curgătoare, temperaturi mai ridicate și chiar prezența unei atmosfere.
Unde o caută oamenii de știință, care sunt șansele
Este posibil ca pe măsură ce condițiile de la suprafața lui Marte s-au schimbat, iar planeta și-a pierdut câmpul magnetic și atmosfera, orice formă de viață exista s-ar fi refugiat în adâncimea solului marțian.
Daniel Viúdez-Moreiras, de la Institutul Național de Tehnologie Aerospațială din Spania, a calculat că nivelul radiațiilor ultraviolete din zonele subterane ar fi reprezentat doar 2% din cel al radiațiilor de la suprafața planetei.
Găsirea unor zone cu condiții extreme pe Pământ, ne poate ajuta să avem o imagine mai clară despre condițiile existente pe alte corpuri din Sistemul Solar. Și, din fericire, tuburi de lavă avem și pe planeta noastră, inclusiv cele ale vulcanului Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare din lume, explorate recent de NASA.
În aceste caverne, formate de lava scursă printr-un gură de aerisire, viața ar fi putut fi la adăpost față de condițiile de la suprafață, dar și față de dependența în raport cu anumite necesități, precum lumina solară.
La fel cum viața microbiană a fost descoperită adunând umiditatea din aer în uscatul deșert Atacama, în condiții similare celor de pe Marte, viața în asemenea peșteri naturale ar fi avut o cale de supraviețuire și chiar dezvoltare prin nutrienții și substanțele chimice din roci.
„Microbii pe care i-am găsit în Hawaii ar putea fi identici cu microbii ce au trăit cândva pe Marte sau chiar cu cei care există acolo și astăzi”, a explicat cercetătorul Chloe Fishman, pentru NASA.
Echipa din care a făcut parte și Fishman a adunat mostre din acele peșteri din zona vulcanului Mauna Loa, în scopul de a secvenția genomul microbilor găsiți acolo. Cercetătorii plănuiesc deja să exploreze tuburile de lavă de pe Marte, în speranța că ar putea găsit dovezi similare ale existenței acestor forme de viață pe Planeta Roție.