Viața de patron, mai grea ca niciodată în România: firmele se închid pe capete

de: Alexandru Puiu
06 07. 2023

Probleme mari s-au abătut asupra sectorului privat românesc, managerii par că nu mai au nicio putere în a gestiona valul de crize care i-a lovit. Afacerile sunt puternic afectate, iar acest lucru se vede clar în cifrele oficiale.

Conform statisticii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), situația afacerilor românești e una îngrijorătoare. Avem un val de firme care pun lacătul pe ușă, patronii ajungând probabil fie la fundul sacului, fie la capătul răbdării. Multiplele crize care macină economia națională își spun puternic cuvântul și lasă o amprentă grea în tot mediul privat românesc, unde plouă acum cu firme suspendate, în insolvență sau faliment.

Patronii români au ajuns la fundul sacului?

Cifrele ONRC arată că în primele cinci luni ale anului curent, la nivelul întregii țări s-au înregistrat 6.899 de firme ce și-au suspendat activitatea. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea e pronunțată, respectiv plus 14,56%.

Pe de altă parte, mai sunt și vești bune dinspre sectorul privat. Cele mai recente date de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată o creștere importantă a firmelor cu capital străin înființate la noi în țară.

Mai exact, în lunile ianuarie, februarie și martie din 2023, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut cu 10,3%, față de perioada similară a anului trecut. Practic, pentru primele trei luni ale anului în curs vorbim despre un total de 1.809 de unităţi.

Referindu-ne acum la nivelul capitalului social subscris, aflăm că toate firmele nou înființate în primele trei luni din 2023 se ridică la valoarea de 6,89 milioane de dolari.

Din acest punct de vedere însă, față de ianuarie, februarie și martie 2022, avem parte de o scădere importantă. Capitalul social subscris pentru firmele străine în 2023 este cu 31,2% mai mic față de cel din 2022. Anul trecut s-a consemnat un capital social subscris pe primele trei luni, de 10,02 milioane de dolari.