Vestea săptămânii pentru românii care nu stau la adresa din buletin: s-a schimbat legea în România pentru chiriași, proprietari

de: Alexandru Puiu
12 06. 2023

Începând cu iunie 2023, intră în vigoare o serie de prevederi legislative care vizează chiriașii români, proprietarii și ceilalți care nu stau la adresa din buletin.

Proprietarii și chiriașii români trebuie să aibă în vedere modificări legislative importante pentru a evita sancțiuni usturătoare sub formă de amenzi. De exemplu, gazdele celor care nu au înscrisă în buletin adresa la care locuiesc efectiv vor trebui să-i însoțească pe aceștia din urmă la serviciul de evidență a populației, pentru a-i lua în spațiu.

Prevederea detaliată mai sus nu este neapărat nouă, dar din această lună, începând cu data de 10 iunie, s-a schimbat termenul pentru proprietari. Aceștia au la dispoziție doar 15 zile, comparativ cu 30 de zile anterior, pentru a realiza formalitățile.

Ce s-a schimbat pentru chiriași, proprietari

OUG 97/2005 vizează evidența, domiciliul, reședința și buletinele românilor, iar din data de 10 iunie 2023, s-a modificat prin Legea 162/20223.

Punctual,  „persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) (15 zile – n. red.) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”.

În continuare, există excepții evidente de la această prevedere. Nu trebuie să urmeze procedura de mai sus persoanele care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin în interes de serviciu sau scop turistic.

Un pic problematic este faptul că proprietarii care nu urmează procedura de luare în spațiu pentru chiriași în timpul menționat, maxim 15 zile, riscă o amendă între 75 și 150 de lei din partea autorităților.

Înainte de 10 iunie 2023, prin OUG 97/2005 se menționa că „persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile (…) are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul”, potrivit avocatnet.ro