Vestea momentului despre aceste pensii din România, este oficial: vin banii, s-a îndeplinit

de: Alexandru Puiu
05 04. 2023

Sistemul de pensii din România trece printr-o serie stufoasă de modificări în această perioadă, chiar dacă nu există neapărat un consens pe marginea subiectului între coaliție și opoziție. Scandalul legat de pensii a ajuns până și la Curtea Constituțională.

USR și partidul Forța Dreptei au făcut o sesizare la CCR pe marginea unor modificări legislative care se reflectă în noi obligații pentru fondurile de pensii private. După ce legea cu pricina a fost adoptată, ministrul Muncii și-a manifestat entuziasmul pe marginea faptului că jalonul 213 din PNRR, aferent cererii de plată cu numărul doi din Planul Național de Redresare și Reziliență, tocmai a fost îndeplinit.

CCR a respins cererea USR și Forța Dreptei

„În esenţă, Curtea a constatat că motivele de neconstituţionalitate referitoare la încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi (5), ale art. 69 alin. (2), ale art. 70 alin. (2), ale art. 75 şi ale art. 76 alin. (3) din Constituţie, din perspectiva nerespectării termenului regulamentar privind imprimarea şi difuzarea către deputaţi a raportului comisiei sesizate în fond, sunt neîntemeiate, întrucât ceea ce se invocă în susţinerea obiecţiei de neconstituţionalitate reprezintă o chestiune care ţine de aplicarea regulamentelor parlamentare în cazul adoptării unei legi aflate în procedura de urgenţă.”, arată judecătorii constituţionali. Cu alte cuvinte, CCR a respins marți, cu majoritatea de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputații USR și Forța Dreptei.

Nu a durat mult până când Marius Budăi și-a manifestat entuziasmul pe subiect printr-o postare pe pagina personală de Facebook.

„În ciuda eforturilor USR de a împiedica îndeplinirea jaloanelor și atragerea fondurilor europene de către România, jalonul 213, aferent cererii de plată 2 pentru PNRR, este la acest moment îndeplinit.

Curtea Constituţională a României a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de USR pe marginea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.174/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private (pilonul II de pensii)”, a scris Marius Budăi, marţi pe Facebook.