Vestea dimineții despre tichetele de masă, toți angajații trebuie să știe. Riști să pierzi banii din vouchere dacă nu-i cheltui la timp, expiră
Foarte mulți angajați români primesc tichete de masă, marea lor majoritate. Din păcate, asta nu înseamnă că toți beneficiarii sunt conștienți de toate detaliile cu care acestea vin la pachet, inclusiv situația în care ar putea risca să piardă banii.
În România, tichetele de masă sunt emise pe suport electronic, similar cu un card de debit sau credit. Spre deosebire de acestea din urmă însă, la fel ca pe vremuri când erau emise pe hârtie, voucherele de masă au un termen de valabilitate. După expirarea acelui termen, dacă nu ai cheltuit banii, îi pierzi. Sumele sunt retrase de emitentul cardului și nu ai nicio procedură de apel. Cu alte cuvinte, ar fi bine să nu folosești cardul de tichete de masă pentru a-ți economisi tichetele pe o perioadă mai lungă, pentru că s-ar putea să le pierzi. Detaliile tehnice sunt clare.
Ce trebuie să știi despre tichetele de masă, cum cheltui banii de pe ele
În conformitate cu Legea 165/2018, toate tichetele de valoare din România se emit pe suport electronic, inclusiv vouchere de masă. Aceeași lege atrage atenția asupra faptului că tichetele de masă sunt valabile numai dacă au înscrise pe suportul electronic detalii precum numele și adresa emitentului, perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă, interdicția referitoare la utilizarea lor pentru achiziționarea de țigări și produse alcoolice, numele, prenumele și codul numeric personal ale beneficiarului.
O altă mențiunea importantă constă în faptul că toate biletele de valoare, inclusiv tichetele de masă, pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și exclusiv pentru achiziționarea bunurilor și serviciilor pentru care au fost emise, conform Avocatnet.ro.
Când expiră tichetele de masă și rămâi fără bani
După cu se arată în normele metodologice ale legii citate mai sus, tichetele de masă pot fi folosite în mod exclusiv în anul calendaristic în care au fost emise. Singura excepție de la această regulă o fac tichetele care au fost emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, acestea pot fi utilizate până la 31 decembrie anul următor. Dacă nu respecți aceste termene, vei pierde banii.
Nu trebuie neglijat nici faptul că suportul electronic poate și el să expire, la fel ca orice alt card de debit sau credit. Nici atunci, sumele nu mai pot fi folosite, dacă nu îți schimbi cardul.