Veste despre aderarea României la Schengen. Răsturnare de situație, cine ne susține acum

de: Cătălina Burghelea
11 01. 2023

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat telefonic, miercuri, cu omologul suedez Tobias Billström, în calitatea sa de reprezentant al Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2023. Cu ocazia apelului, oficialul de la Stockholm a subliniat că țara sa „este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile” pentru intrarea României în spațiul Schengen.

Suedia se va implica „activ” în aderarea României la Schengen

Potrivit MAE, Bogdan Aurescu a discutat cu Tobias Billström, căruia i-a transmis urări de succes în exercitarea de către Suedia a Președinției Consiliului UE, asigurându-l de sprijinul României pentru gestionarea de către aceasta a unei agende europene complexe, într-un context internațional complicat de provocări multiple, pentru care este necesar un răspuns coerent și unitar al Uniunii.

Promisiuni făcute de șeful diplomației de la Stockholm

În continuare, ministrul Aurescu a abordat cu prioritate subiectul aderării României la spațiul Schengen. Astfel, a mulțumit ministrului suedez că susține integrarea țării noastre în zona de circulație liberă, exprimată inclusiv în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022. Totodată, oficialul MAE a exprimat încrederea într-o cooperare activă și de substanță cu Președinția suedeză pentru înregistrarea unor evoluții pozitive, care să permită obținerea unei decizii de acceptare. Șeful diplomației de la București a punctat și importanța coordonării de către Președinția suedeză a dialogului cu toți partenerii europeni implicați în acest dosar.

Tobias Billström l-a asigurat pe omologul său român de sprijinul Suediei pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen și a subliniat că Președinția suedeză este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluții concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părțile implicate, dar și să sprijine eforturile României în această direcție.

Cei doi demnitari au vorbit și despre evoluțiile în procesul de aderare a Suediei la NATO, context în care ministrul Billström a mulțumit omologului român pentru demersurile întreprinse în sprijinirea acestui obiectiv în dialogul cu partenerii alianței occidentale.

Când va iniția votul în Consiliul UE

Ieri, reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, a anunțat că Stockholm nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen în Consiliul UE până când nu se va ajunge la un acord cu țările care s-au opus intrării celor două state.

Prima reuniune a Consiliului JAI sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene se va ține în perioada 25-27 ianuarie. Nu este clar dacă ministrul de Interne, Lucian Bode, va participa la ședința din Stockholm. Oficialii de la București încearcă să folosească această întrevedere informală pentru a aranja mai multe întâlniri bilaterale, care să ajute la obiectivul Schengen.