Vârsta de pensionare în România, schimbată în 2024. Ce spune noua lege a pensiilor, cine sunt românii afectați

de: Alexandru Puiu
25 12. 2023

În România, de câteva decenii, a existat o discrepanță între vârsta de pensionare la femei și la bărbați, în pofida faptului că speranța de viață, cel puțin în țara noastră, este în defavoarea celor care se pensionau mai târziu. Noua lege a pensiilor desființează această diferență, dar introduce posibilități de pensionare anticipată pentru mame.

La momentul de față, în România, vârsta standard de pensionare a femeilor este de 63 de ani, dar, prin intermediul noii legislații, va crește la 65 de ani. Modificarea se va aplica treptat până în 2035, fiind adăugate câteva luni în plus în fiecare an. Vârsta standard de pensionare la bărbați va rămâne la 65 de ani.

Citește și: Cum cumperi vechime la pensie în 2024, s-a schimbat legea pensiilor. Ce trebuie să știi dacă nu ai stagiul complet de cotizare

Ce se schimbă în legea pensiilor din România

Sistemul public de pensii din țara noastră, din 2024, va fi reglementat prin Legea 360/2023. Printre modificările introduse de noul act normativ, vârsta standard de pensionare va avea de suferit. În speranța sporirii sustenabilității pe termen lung a sistemului de pensii românesc, vârsta de pensionare la femei se va egala cu cea a bărbaților, 65 de ani.

Este important de reținut că planul de creștere a vârstei de pensionare a femeilor va crește eșalonat abia în 2035. Materializarea acestei inițiative a început încă din 2023. Înainte, femeile se putea pensiona la 62 de ani și o lună. Stagiul de cotizare nu se schimbă, cel minim rămâne la 15 ani pentru ambele sexe, în timp ce stagiul complet va fi de 35 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În situația în care stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii este atins la vârsta standard de pensionare, vei beneficia de pensia pentru limită de vârstă.

Citește și: Se schimbă taloanele de pensii, ”se lucrează în ture și sâmbăta și duminica”. Anunțul de la Casa de Pensii pentru milioane de pensionari

Mamele românce se pot pensiona anticipat, fără penalizări

Menită probabil ca o măsură pentru încurajarea natalității din țara noastră, aflată de mulți ani pe un făgaș negativ, noua lege a pensiilor include și un mecanism prin care vârsta standard de pensionare a femeilor scade cu fiecare copil născut și crescut până la 16 ani sau adoptat și crescut pe o perioadă de 16 ani.

Mamele cu un copil se pot pensiona cu 6 luni mai repede comparativ cu vârsta standard de pensionare. Doi copii îți taie un an din vârsta de pensionare fără alte penalități, trei copii – un an și jumătate, patru copii – doi ani, cinci copii – doi ani și jumătate, șase copii – trei ani. Cazul extrem este șapte copii sau mai mult pentru care te poți pensiona cu trei ani și jumătate mai devreme fără penalități.