Valuri noi de scumpiri pentru români și inflație galopantă, confirmate de experți. Se întâmplă din toamnă și toți românii trebuie să știe
Românii trebuie să se pregătească pentru un nou val de scumpiri alimentat de o rată a inflației accelerată, după cum atrag atenția economiștii pornind de la modul în care progresează necontrolat prețurile la carburant.
A început să crească diferența de preț dintre motorină și benzină, iar în doar câteva luni, un plin de carburant a devenit mai scump cu 40 de lei. Doar săptămâna trecută au fost inițiate de Petrom 4-5 scumpiri de câte 5-7-9 bani, indiferent dacă te uiți la diesel sau benzină. Au fost și situații cu un salt de 20 de bani în 24 de ore. Din păcate, deși la prima vedere par afectați doar șoferii de aceste variații, în realitate, toată economia se confruntă cu scumpiri. Este doar o chestiune de timp, cel mai probabil în toamnă, până când valul inflaționist va lovi din nou puterea de cumpărare a românilor.
Ce urmează pentru buzunarele românilor
„În condiţiile în care transportăm tot ce înseamnă marfă, produse alimentare sau de orice tip, gândiţi-vă că atunci când se scumpeşte benzina sau motorina, preţurile produselor pe care le cumpărăm cresc şi ele. E posibil să ne aşteptăm la un nou val de inflaţie undeva în toamnă, pe fondul creşterilor semnificative a preţurilor la carburanţi care, atenţie, continuă!
Uitaţi-vă la preţul petrolului care de la 60 de dolari pe baril cât era acum o lună şi jumătate a ajuns la 86 de dolari pe baril. Iar eforturile producătorilor de petrol de a reduce producţia generează, din păcate, scumpiri. Iar dacă se scumpeşte petrolul, bineînţeles că se scumpesc şi carburanţii din România”, a explicat economistul Adrian Negrescu pentru România TV.
Ca o explicația pentru ceea ce se întâmplă cu prețul la carburant, totul a plecat de la opririle neașteptate ale rafinăriilor, dar și de la nivelul mai redus al stocurilor la importante hub-uri de depozitare din coasa americană a Golfului Mexic și Singapore.
”Costurile mari la energie ar putea împinge în sus preţurile de consum şi ar putea conduce la o nouă inflaţia a bunurilor de consum – un sector în care majorările de preţuri au încetinit”, a explicat în urmă cu ceva timp Andrew Hollenhorst, economist şef la Citigroup Inc, potrivit Bloomberg.