Valul de căldură extremă pârjolește Pământul: ce continente sunt afectate
Valul de căldură extremă ce a lovit Europa de câteva săptămâni afectează și alte continente ale Pământului. Dacă nu le punem la socoteală pe cele din emisfera sudică, unde acum este plină iarnă și nici Africa, unde temperaturile ridicate sunt o normalitate a zonei, canicula a pus „la fiert” trei continente ce ocupă jumătate din suprafața planetei: Europa, Asia și America de Nord.
Valul de căldură extremă pârjolește Pământul
Temperaturile ridicate, dar și incendiile au pus stăpânire pe o bună parte din planeta noastră în cadrul a ceea ce se anunță deja a fi cea mai călduroasă vară din istorie.
Deja, luna precedentă a fost declarată cea mai călduroasă lună iunie din istorie, iar în iulie au fost doborâte succesiv recordurile de temperatură medie globală din ultimii 100.000 de ani.
Localități și regiuni întregi sunt copleșite de o vipie ce urcă frecvent spre 40 de grade Celsius, ba chiar și peste 45, în Europa apropiindu-se de recordul absolut de temperatură, de 48 de grade, înregistrat la Atena, pe 10 iulie 1977.
Vremea caniculară a cuprins trei continente, fără a pune la socoteală Africa, unde valoruile ridicate sunt o normalitate sau continentele din emisfera sudică, unde acum este iarnă. În rest, în afară de Europa, sunt prevăzute maxime istorice ale temperaturilor în sud-estul Asiei și în Statele Unite ale Americii.
În acest context, Science Alert a făcut o „radiografie” a situației temperaturilor înregistrate, duminică, 16 iulie, în diferite zone de pe cele trei continente afectate de căldura excesivă.
Ce continente sunt afectate
Astfel, la Vatican, 15.000 de oameni au înfruntat canicula, folosind umbrele și evantaie, pentru a asculta rugăciunea Papei Francis.
Dar prelații, precum Francois Mbemba, în robele lor negre, au spus că „au transpirat ca naiba”, iar un tânăr de 29 de ani a spus că s-a simțit o caniculă mai mare în Piața San Pietro decât în dioceza Republicii Democrate Congo.
În Japonia, autoritățile au emis alerte de caniculă către zeci de milioane de oameni, în 20 din cele 47 prefecturi, deoarece temperaturile aproape record au cuprins zone vaste, în timp ce alte zone au fost lovite de ploi torențiale.
Postul de televiziune NHK din Japonia a avertizat că în capitala Tokio și în alte zone, canicula poate pune în pericol viețile oamenilor, înregistrându-se în jur de 40 de grade Celsius. Potrivit agenției meteorologice japoneze, este posibil chiar să fie depășită cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Japonia, în 2018, orașul Kumagaya – 41,1 grade Celsius.
Tot duminică, în unele locuri s-au depășit deja cele mai înalte temperaturi din zonă din ultimele decenii, inclusiv în orașul Hirono și în prefectura Fukushima, 37,3 grade Celsius.
În aceeași zi, China a emis câteva alerte de caniculă, pentru temperaturi între 40 și 45 de grade Celsius în regiunea semi-deșertică Xinjiang și de 39 grade Celsius regiunea sudică Guangxi.
În același sens, Serviciul Național de Meteorologie din Statele Unite ale Americii a avertizat asupra unui val de căldură „general și periculos” în statele din sudul și vestul SUA, care va afecta mai mult de 80 de milioane de oameni.
Valea Morții din California, care este oricum printre cele mai fierbinți locuri de pe glob, va înregistra, probabil, recorduri de temperatură, de peste 54 de grade Celsius.
Sudul Californiei se confruntă, la rândul său, cu numeroase incendii de vegetație, printre care cel din districtul Riverside, care a mistuit mai mult de 3.000 de hectare și a dus la evacuări de persoane.
Ce se întâmplă în Europa
În Europa, aflată și sub influența teribilă adusă de anticiclonul Cerberus, lucrurile au devenit dramatice. Italienii au fost avertizați să se pregătească pentru „cel mai intens val de căldură al verii și unul dintre cele mai intense din toate timpurile”. Previziunile record pentru următoarele zile au făcut ca ministerul sănătății să emită alerte în 16 orașe, printre care Roma, Bologna și Florența.
Se preconizează că temperatura va atinge 40 de grade și chiar 42-43 de grade, chiar astăzi, depășindu-se recordul de temperatură înregistrat la Roma, în august 2007, de 40,5 grade.
Sicilia și Sardinia s-ar putea confrunta cu temperaturi de peste 48 de grade – cele mai mari temperaturi înregistrate vreodată în Europa, recordul fiind de chiar 48 de grade, atins în Atena, pe 10 iulie 1977 – a avertizat Agenția Spațială Europeană.
Acropole, una dintre cele mai mari atracții turistice din Grecia, a fost închis pentru vizitatori de trei ori, începând de duminică, în timpul orelor cu temperaturile cele mai ridicate.
În Spania, agenția meteorologică a avertizat asupra unui nou val de căldură, previziunile meteo fiind de peste 40 de grade în multe zone, inclusiv în Insulele Canare și în regiunea Andalusia.
Sâmbăta trecută, pe insula La Palma, temperaturile au mai scăzut, fapt care i-a ajutat pe pompieri în lupta cu flăcările care au ars 5.000 de hectare de vegetație în weekend și au determinat evacuarea a aproximativ 4.000 de persoane.
Poli torențiale în zone din Asia
Pe de altă parte, deși nu ne răcorește o asemenea informație, în pofida caniculei, părți din Asia au fost lovite de ploi torențiale.
În Coreea de Sud, tot duminică, salvatorii s-au străduit să ajungă la persoanele rămase captive într-un tunel, după ce ploile care au durat patru zile au dus la inundații și alunecări de teren care au ucis cel puțin 37 de oameni și au făcut ca nouă oameni să fie declarați dispăruți. Țara se află în vârful sezonului musonilor de vară, sub previziuni de alte precipitații pentru miercuri.
În nordul Japoniei, duminică, un bărbat a fost găsit mort într-o mașină inundată, la o săptămână după ce șapte persoane decedaseră în condiții de vreme asemănătoare, în sud-vestul țării.
Și în nordul Indiei, ploile musonice neîncetate, ce au urmat valului de caniculă, au ucis, conform rapoartelor, cel puțin 90 de persoane. Inundațiile de proporții și alunecările de teren sunt frecvente în această țară, în timpul musonilor, dar experții susțin că schimbările climatice cresc severitatea și frecvența acestora.
Poate fi dificil să atribuim un anume eveniment meteorologic schimbărilor climatice planetare, dar mulți oameni de știință insistă asupra faptului că încălzirea globală – alături de dependența de combustibilul fosil – se află în spatele intensificării valurilor de caniculă.