Val de ajutoare sociale de la stat: alți bani, altă distracție. Cine e pe lista fericiților
În contextul actualei crize inflaționiste, statul are de gând să lanseze o nouă serie de măsuri de sprijin pentru populația vulnerabilă a României. Guvernanții vor să ajute oamenii aflați în nevoie să traverseze cât mai ușor aceste momente dificile din punct de vedere economic.
Potrivit celor mai recente informații venite de la Palatul Victoria, românii vulnerabili se vor bucura în acest an de un pachet special de sprijin prin Programul Incluziune și Demnitate Socială. Ca referință, după cum ne explică guvernanții, ar fi vorba despre servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, servicii educaționale sau de integrare pe piața muncii, dar nu numai.
O informare oficială arată că, din bugetul total de 4,15 miliarde de euro de care dispune Programul Incluziune și Demnitate Socială, cea mai mare alocare revine sprijinului acordat preșcolarilor și elevilor, mamelor cu nou născuți și asigurării alimentelor de baza/mese calde pentru persoanele din grupurile defavorizate (980 milioane euro).
Oficialul amintește că și până acum s-au lansat o serie de măsuri menite să îmbunătățească nivelul de trai a milioane de români. Acesta subliniază cu precădere cardurile de energie, cu ajutorul cărora românii cu venituri mici pot să-și acopere o bună parte sau chiar integral costul facturilor la energie.
Noi ajutoare de la stat, când nimeni nu se mai aștepta
„Am finanțat, în ultimii ani, din fonduri europene, măsuri care au îmbunătățit viața multora dintre românii cu venituri mici – pachetele cu alimente, tichetele educaționale, cardurile sociale „Sprijin pentru România”, cardurile de energie și avem în pregătire alte măsuri similare. Dar, din păcate, 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, cele mai expuse acestui fenomen fiind grupurile vulnerabile.
În acest sens, Programul Incluziune și Demnitate Socială este un instrument care ne permite să construim un sistem de servicii sociale integrate care să sprijine, pe termen lung, persoanele vulnerabile: vom finanța centre sociale integrate, servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, servicii educaționale sau de integrare pe piața muncii, servicii de viață independentă pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc sistemul instituționalizat, întreprinderi sociale”, a transmis ministrul Marcel Boloș.