Ungaria vrea să interzică cerealele ucrainene până la finalul anului

de: Anca Lupescu
25 04. 2023

Ungaria și alte țări est-europene doresc să mențină interdicția de import de cereale ucrainene, instituită săptămâna trecută, până la sfârșitul anului 2023, a declarat marți pe Facebook ministrul Agriculturii, Istvan Nagy.

Ungaria vrea interzicerea importului de cereane din Ucraina până la final de 2023

„Am dori ca Comisia (Europeană) să accepte măsurile noastre, deoarece intenționăm să le menținem până la sfârșitul anului, pentru a le permite fermierilor noștri să recolteze și să își depoziteze recolta”, a declarat Nagy, care participă la o reuniune cu omologii din Uniunea Europeană la Luxemburg.

Săptămâna trecută, Ungaria a interzis importurile de cereale și produse agricole ucrainene, după ce Polonia a luat aceeași măsură pentru a contracara un aflux de produse mai ieftine care a pus presiune internă asupra guvernului pentru a proteja fermierii locali.

Și alte țări au luat aceeași măsură

Slovacia și Bulgaria au urmat, de asemenea, acest exemplu.

Aceste țări, alături de altele din Europa Centrală și de Est, au declarat că sunt necesare măsuri ale UE pentru a aborda problema. Ungaria a solicitat un ajutor „progresiv” din partea UE pentru a ajuta la transportul cerealelor ucrainene prin țările din Europa Centrală.

Aceste țări au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile din Marea Neagră ale țării după invazia Rusiei. Dar blocajele au blocat milioane de tone de cereale în țări precum Ungaria și Polonia, care se învecinează cu Ucraina.

Și Polonia va opri temporar toate importurile de cereale din Ucraina. Măsura a fost luată după o întâlnire în cursul zilei între noul ministru polonez al agriculturii, Robert Telus, care și-a preluat joi mandatul, și omologul său ucrainean Mykola Solskyi, la un punct de trecere a frontierei dintre cele două țări.

„Partea ucraineană a propus restricționarea severă și, pentru moment, chiar oprirea completă a sosirilor de cereale în Polonia”, a declarat Telus în timpul unei conferințe de presă comune după întâlnire. El a adăugat că restricțiile nu se vor extinde la tranzitul de cereale destinate altor țări.

În urma invaziei Rusiei, Ucraina a fost nevoită să redirecționeze aproximativ jumătate din exporturile sale din porturile blocate de la Marea Neagră către Polonia, Ungaria, România și alte țări de frontieră.

Măsura, facilitată de Comisia Europeană și de țările UE, a fost menită să arunce un colac de salvare economică Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume, și să asigure că exporturile sale pot ajunge pe piețele globale.