Ungaria blochează integrarea Suediei în NATO: „Au fost dornici să ne lovească”

de: Cătălina Burghelea
29 03. 2023

Ungaria blochează aderarea Suediei la NATO din cauza nemulţumirilor pricinuite de criticile adresate politicilor premierului Viktor Orban, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs. Rezolvarea acestei divergenţe va necesita eforturi din partea ambelor părţi, a mai declarat el.

Ungaria pune bariere aderării Suediei la NATO

Suedia şi Finlanda au cerut să intre în alianța militară occidentală în mai 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, dar procesul a fost blocat de Ungaria şi Turcia. După luni de tergiversări din partea partidului de guvernământ al lui Viktor Orban, FIDESZ, parlamentul ungar a aprobat, luni, o lege care ratifică doar aderarea finlandezilor, în timp ce Stockholm continuă să fie blocat.

„În cazul Suediei există multe nemulţumiri care trebuie să fie abordate înainte ca aderarea ţării să fie ratificată”, a scris Zoltan Kovacs pe blogul său.

Ce acuzații face guvernul lui Orban

Reprezentanţii suedezi „au fost dornici de multe ori să lovească Ungaria prin mijloace diplomatice, folosindu-şi influenţa politică pentru a dăuna intereselor Ungariei”, a acuzat el, referindu-se la criticile privind erodarea statului de drept de către guvernul Orban, în ultimii 13 ani. Premierul neagă aceste afirmații, motivând că țara nordică a adoptat o „atitudine ostilă” faţă de Budapesta.

„Dacă adăugăm preocupările şi nemulţumirile Ankarei la acest mix nu rămâne mult loc de manevră, cel puţin până când Suedia nu schimbă placa şi ajută la vindecarea acestor răni persistente”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar.

Săptămna trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că parlamentul său urmează să înceapă ratificarea aderării Finlandei la NATO, dar continuă să blocheze intrarea Suediei, pe care o acuză că oferă adăpost militanţilor kurzi „teroriști” și că refuză extrădările, care sunt, de fapt, decise de justiția din Stockholm.

O altă temere a Suediei este că Budapesta se va folosi de apartenența NATO ca monedă de schimb în lupta sa cu UE. La ora actuală, fonduri de miliarde de euro destinate Ungariei sunt înghețate de Bruxelles, în așteptarea unor reforme pentru o mai bună combatere a corupției.

Doar Finlanda a primit undă verde de la Budapesta

Luni, parlamentul Ungariei, dominat de partidul premierului naționalist Viktor Orban, a aprobat aderarea Finlandei la NATO, după luni de blocări și ezitări, aducând țara cu un pas mai aproape de alianța militară occidentală. O largă majoritate a deputaților (182 din 199) a ratificat intrarea Helsinki în Organizația Atlanticului de Nord.