Ungaria aprobă aderarea Finlandei la NATO. Cum rămâne cu Suedia

de: Cătălina Burghelea
27 03. 2023

Parlamentul Ungariei, dominat de partidul premierului naționalist Viktor Orban, a ratificat, luni, aderarea Finlandei la NATO, după luni de blocări și ezitări, aducând țara cu un pas mai aproape de alianța militară occidentală. O largă majoritate a deputaților (182 din 199) a aprobat intrarea Helsinki în Organizația Atlanticului de Nord. Ce se întâmplă cu Suedia?

Ungaria, undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO

28 de țări membre NATO din totalul de 30 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania etc.) au dat deja undă verde aderării celor două state nordice.

Odată cu războiul din Ucraina, Finlanda și Suedia au decis să renunțe la neutralitatea militară din anii 1990, solicitând să intre în NATO, în mai 2022.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat acceptul Finlandei, la jumătatea lunii martie, o țară care împarte cu Rusia cea mai lungă frontieră europeană (1.340 km), după Ucraina. Dar situația este delicată pentru vecinul său suedez, care continuă să se confrunte cu obiecții din partea Ankarei.

Ce se întâmplă cu Suedia

Turcia acuză Suedia că este un refugiu pentru militanții kurzi „teroriști” și că refuză extrădările, care sunt, de fapt, decise de justiția din Stockholm. Totodată, statul nordic rămâne îngrijorat de întârzierea Ungariei, în ciuda sprijinului arătat oficial de guvernul Orban.

Săptămâna trecută, șeful de cabinet al premierul ungar, Gergely Gulyas, a susținut că există „șanse mari” ca votul să aibă loc în timpul sesiunii de primăvară a parlamentului, care se încheie la 15 iunie. Cu toate acestea, partidul Fidesz trage de timp. Formațiunea politică a denunțat, în repetate rânduri, „minciunile” răspândite de demnitarii suedezi cu privire la statul de drept în Ungaria, în timp ce Orban este acuzat de organizațiile internaționale de „derivă autoritară”.

Pentru opoziția ungară, întârzierea aprobării „servește intereselor” președintelui rus Vladimir Putin, cu care Viktor Orban dorește să mențină legături, a transmis, luni, Ferenc Gerencser.

O altă temere a Suediei este că Budapesta va folosi apartenența la NATO ca monedă de schimb în lupta sa cu Uniunea Europeană. În prezent, fonduri de miliarde de euro destinate Ungariei sunt prezent înghețate de Bruxelles, în așteptarea unor reforme pentru o mai bună combatere a corupției.