Unde trebuie să ieși la pensie pentru o viață lungă: bătrânii lor trăiesc mai mult decât ai noștri

de: Alexandru Puiu
17 02. 2023

În România, mulți români ies la pensie și se mai bucură doar pentru câțiva ani de o viață cât de cât sănătoasă, fără prea multe posibilități materiale. Aceștia reprezintă cea mai vulnerabilă categorie a populației și, de cele mai multe ori, chiar și după 65 de ani, sunt nevoiți să mai muncească pentru a-și asigura minimul necesar.

Fără să surprindă pe nimeni, există foarte multe țări în care realitatea este cu totul alta. Mai ales în orașele mari ale României, de multe ori vezi pensionari străini, plini de energie, care, dintr-un punct de vedere, și-au luat diploma de turiști. După ce au ieșit la pensie, fără grija zilei de mâine, se duc în fiecare colț al mapamondului pentru a se bucura de vârsta a treia. 

Viața lungă, un mit în unele țări

Conform datelor agregate de Bloomberg, via Profit.ro, în cele 38 de țări membre OCDE, speranța de viață în 2019 (ultimul an în care s-a realizat un studiu de anvergură pe subiect), era de 82 de ani, în timp ce vârsta medie efectivă de pensionare era de 64 de ani. De la o țară la alta, însă, fluctuațiile sunt enorme.

Din momentul în care au ieșit la pensie, bărbații din Mexic mai trăiesc în medie 12,9 ani. În Franța, diferența este fabuloasă, iar persoanele de sex masculin din această țară se bucură chiar și de 23,3 ani. Dacă luăm în calcul și sănătatea sau absența bolilor, doar 7,7 ani se mai bucură de un trai fără vizite la spital un mexican, în timp ce un francez are 18,5 ani în condiții optime de trai.

În Columbia și SUA, media este de aproximativ 10 ani de viață sănătoasă după vârsta pensionării. În Franța și Luxemburg, bărbații se bucură de peste 18 ani sănătoși. Femeile au trăit și se pare că vor trăi întotdeauna mai mult decât bărbații, iar media în OCDE pentru ele este de aproximativ 22,8 ani de viață după momentul pensionării. Din păcate, o treime din această perioadă, în medie, este petrecută într-o stare de sănătate precară.