Unde trăiesc cele mai multe animale de pe Pământ: Descoperirea neașteptată a cercetătorilor, n-ai fi bănuit
Oamenii de știință au identificat habitatul de pe Pământ unde trăiesc cele mai multe specii de animale. Ei bine, concluzia experților a fost una surprinzătoare, probabil, pentru multă lume. Nu, nu este vorba de oceane, nici de pădurile tropicale ori de mlaștini, ci de stratul ce se află sub picioarele noastre.
Unde trăiesc cele mai multe animale de pe Pământ
Cercetătorii au ajuns la concluzia că cea mai mare parte a animalelor de pe Terra trăiește în solul aflat sub picioarele noastre.
„Solul este casă pentru aproximativ 59% din formele de viață de pe planetă, incluzând aici de la microbi la mamifere, ceea ce o face cel mai diversificat biohabitat de pe Pământ”, a spus cercetătorul agricol și ecologistul elvețian, Mark Anthony, care, alături de colegii săi, au realizat noul studiu publicat în PNAS, ce i-a dus la această concluzie.
Solul conține minerale, gaze, lichide, materie organică și acoperă cea mai mare parte a uscatului de pe Pământ. Dar, în ciuda importanței sale, cunoaștem încă foarte puține lucruri despre viața ce se află sun această „piele” a Terrei.
„Organismele din sol au un rol imens în menținerea echilibrului planetei”, a mai spus Anthony, pentru The Guardian.
„Biodiversitatea lor contează pentru că viața din sol afectează feedback-ul față de schimbările climatice, securitatea alimentară globală și chiar sănătatea oamenilor”.
Descoperirea neașteptată a cercetătorilor, n-ai fi bănuit
Studiind cercetările anterioare, Anthony și colegii săi au descoperit că circa 88% dintre bacterii, 85% dintre plante și 90% dintre ciuperci și-ar înceta existența în lipsa acestui strat subțire, fragil, dar atât de important, care este solul.
Pe de altă parte, doar aproximativ 4% dintre cele 6.500 specii mai ciudate de mamifere se încumetă să sape un tunel în sol ori să-și facă o „casă” în noroi.
Conform cercetătorilor, circa 59% din totalitatea formelor de viață de pe Terra trăiesc în sol, chiar dacă există o marja de eroare relativ mare pentru acest calcul procentual.
Oricum, această proporție nu include virusurile invadatoare de bacterii, ce se găsesc în sol într-o incredibilă diversitate, ce lasă alte forme de viață „în ceață”.
Rudele mai mici ale râmelor, Enchytraeidae, au cel mai mare procent dintre speciile dependente de sol, 98,6%. Majoritatea lor trăiesc în primii 5 centimetri de sub sol, vânând bacterii, ciuperci și alte organisme organice.
În ciuda numărului lor uriaș, ele nu sunt prea bine cunoscute de specialiști. Știm chiar și mai puține despre ce există în straturile ceva mai adânci ale solului.
Noua estimare a biodiversității din sol este de două ori mai mare decât estimările precedente. Acest neașteptat de zgomotos și aglomerat habitat este esențial pentru susținerea sistemelor de viață de pe planetă, de la distribuția de apă, până la captarea carbonului. Solul este, de asemenea, un filtru pentru poluanți și facilitează creșterea a 95% din mâncarea consumată de oameni.
Dar, în toată lumea, solul a început să fie supus eroziunilor și transformărilor cauzate de incendii și poluare. Un raport recent arată că aproximativ 65% din solul Europei a devenit nesănătos. Mai mult, felul în care degradăm pământurile de deasupra solului alterează și compoziția chimică a multor soluri.
Echidnas, de exemplu, creează peste 7 tone de sol afânat pe an, în mediul său natural australian, dar urbanizarea și agricultura le-a îndepărtat din multe zone, diminuând acest ciclu important. Acest lucru schimbă compoziția microbiană a solului și reduce capacitatea de reținere a carbonului.