Unde te poți angaja și câți bani poți primi în România doar cu diploma de Bacalaureat
Piața muncii suferă un mare deficit de angajați. În ciuda faptului că sunt foarte multe posturi vacante, românii cauta poziții tot mai bune și mai bine plătite, însă mulți angajatori cer studii superioare pentru acestea. Află unde te poți angaja în România doar cu diploma de Bacalaureat.
În data de 12 mai 2023 a avut loc Bursa generală a locurilor de muncă ce a avut loc în Slatina, iar sute de români au trecut pragul pentru a vedea ofertele angajatorilor. Aproximativ jumătate dintre vizitatori erau elevi de liceu în an terminal, astfel că mulți dintre ei vor avea doar diploma de Bacalaureat obținută.
Organizatorul acestui eveniment a fost Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, care a deschis ușile pentru doritori la ora 9:00, cei interesați de un loc de muncă având la dispoziție oferta a 32 de companii care au ofertat 421 de locuri de muncă.
Foarte mulți șomeri au venit doar pentru un singur lucru: acela de a obține ștampila fără de care nu pot primi indemnizația de șomaj. Alte persoane și-au arătat un minim de interes posturilor vacante, în timp ce 214 persoane și-au depus CV-urile la companiile care au pust la bătaie locurile de muncă.
Potrivit AJOFM Olt, 705 șomeri și viitori absolvenți de liceu s-au prezentat la bursa din Slatina și Caracal. Și de această dată, companiile angajatoare au plecat cu o dezamăgire pentru că nu foarte mulți dintre cei prezenți au fost interesați de oferte.
„Exact ce vedeți: o singură persoană interesată (n. red. – un nume și un număr de telefon notate într-un tabel). Un bărbat, pe la vreo 35 ani. Tinerii fug de un loc de muncă, de disciplină, de tot ce presupune să ai un serviciu, e mult de vorbit despre cum s-a ajuns aici. De ce fug? Oare nu pentru că are cine să-i țină acasă?!”, fiind spusele reprezentantului unei companii angajatoare.
Patronul companiei a afirmat că de la începutul acestui an și până în prezent, zeci de angajați au trecut pragul firmei, însă doar trei dintre aceștia au rămas. Mai nou, angajatorii români apelează tot mai mult la muncitori din alte țări. Această problemă a lipsei forței de muncă este prezentă în cadrul oricărei companii, indiferent de mărimea acesteia, precum și de domeniul în care activează. Realitatea mai puțin plăcută este că din ce în ce mai puțini muncitori calificați se găsesc, în timp ce cei care urmează studii tehnice, aleg să plece în alte țări, având în vedere că salariile sunt mai mari.
„Știți cum e? Noi, cei de 40-45 ani, stăm și pe mult și pe puțin, că nu prea avem de ales, dar tinerii știți ce-și spun? <Ce mă leagă, mă, pe mine de firma asta? Plec la mai mult, mă duc la mai bine>. Și, e adevărat, salariile nu sunt foarte mari, mai ales dacă ești tânăr, fără experiență. Dacă mai fac și naveta dintr-o comună, de undeva, nu mai rămân cu mare lucru. Îi înțeleg și mă bucur că ei sunt altfel. Doar că nici angajatorul nu poate să dea mai mult, nu are sprijin de niciunde”, povestește unul dintre recrutorii prezenți.
Locurile în care te poți angaja doar cu diploma de Bacalaureat
Dintre invitații bursei au făcut parte și o parte dintre elevii aflați în ultimul an de liceu, de la liceele tehnologice din oraș, care nu s-au grăbit să ia cu asalt recrutorii, fiind mai mult interesați de mesajul pe care îl aveau de transmis reprezentanții AJOFM.
Așadar, aceștia au la dispoziție 60 de zile din momentul absolvirii cursurilor pentru a se înregistra la AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă. Cei care vor face acest lucru, vor putea beneficia de indemnizația de șomaj pentru o perioadă de câteva luni, dar și de cursuri de formare decât cea menționată pe diploma de absolvire a liceului sau școlii profesionale.
„Dacă vi se oferă un curs de calificare, nu-l refuzați niciodată. Nu știți niciodată când veți avea nevoie de acele documente ca să demonstrați că sunteți pregătit și puteți să faceți față acelui post”, fiind sfatul reprezentantului AJOFM Olt.
De asemenea, dacă se vor înregistra în evidențele AJOFM, ei vor putea beneficia și de o primă de încadrare dacă angajarea are loc imediat, dar și alte beneficii precum decontarea unei părți din cheltuielile de transport de la și către locul de muncă, precum și suma de până la 900 de lei pentru plata chiriei în cazul celor care își găsesc de muncă într-o altă localitate decât cea în care locuiesc.
Doritorii mai pot beneficia și de cursuri de formare în cadrul proiectelor de susținere a tinerilor NEETS, iar la absolvirea acestora vor putea primi până la 3.600 de lei. Aceștia au mai fost informați despre importanța unui CV, dar și cum poate fi acesta compus și care sunt pașii de urmărit pentru un CV cât mai eficient.
Printre recrutori s-au aflat și militarii de la Baza Devesulu care le-a prezentat oferta Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr” București. În cazul celor care doresc un profil de administrație, ei vor putea fi admiși fără examen.
„Oferta educațională este valabilă pentru anul 2023-2024, an în care admiterea la această școală se face doar în baza mediei de Bacalaureat și a probelor pe care le veți susține: psihologice, sportive și o vizită medicală. În urma absolvirii acestei școli veți obține specialitatea de <administrație și administrator proprietate imobiliară>, diplome care sunt recunoscute internațional. În viața civilă se fac admiteri pentru aceste specializări, în urma susținerii unor examene la matematică, la fizică și alte discipline. La noi, pentru 2023/2024, admiterea este în baza mediei de Bacalaureat”, fiind oferta făcută de către militarii de la Baza Deveselu, potrivit Adevărul.