Un supercomputer a prezis cand va fi sfârșitul lumii și cine va fi vinovat pentru asta

de: Anca Lupescu
17 05. 2023

Când și cum se va sfârși lumea este, fără îndoială, una dintre întrebările care generează cele mai multe incertitudini în rândul oamenilor de știință. Subiectul a fost abordat atât în cărți, cât și în filme și, deși unele teorii pot fi mai fanteziste decât altele, este o necunoscută care până în prezent nu pare să genereze un consens.

Când va avea loc sfârșitul lumii

Una dintre cele mai discutate afirmații a fost cea referitoare la 2012, când s-a discutat despre presupusul sfârșit al rasei umane pe baza calendarului mayaș. Deși inițial s-a afirmat că totul se va sfârși la 21 noiembrie 2012, omul de știință american Paolo Tagaloguin a avertizat ulterior că, din cauza unei erori de calcul, la data mayașă nu s-au adăugat 11 zile pe an.

„Am folosit calendarul gregorian pentru 268 de ani (1752 – 2020). La 11 zile pe an, am pierdut 2.948 de zile. Iar 2.948 de zile împărțite la 365 (zile într-un an) înseamnă un total de 8 ani. Urmând această teorie, ne aflăm în 2012″, a precizat specialistul. Cu alte cuvinte, sfârșitul lumii ar fi trebuit să aibă loc duminică, 21 iunie 2020, dar nu s-a întâmplat nimic.

De atunci, s-a vorbit despre căderi de meteoriți, erupții vulcanice masive și catastrofe climatice. Pe de altă parte, un raport al Agenției Spațiale Europene (ESA) afirmă că activitatea soarelui ar fi direct legată de sfârșitul lumii. Adică, odată ce steaua va ajunge la sfârșitul vieții sale, ceea ce s-ar întâmpla peste 10 miliarde de ani, am putea vorbi despre dispariția omenirii, scrie mag.elcomercio.pe.

Totuși, nu se vorbește prea mult despre un software dezvoltat de un grup de oameni de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care a făcut propria predicție despre sfârșitul lumii cu ani în urmă. Acest program informatic, creat în anii 1970, a făcut mai multe predicții despre umanitate și o parte dintre ele sunt corecte.

„World One”, sistemul de prezicere a datei sfârșitului lumii

Site-ul History of Yesterday relatează că „World One”, cunoscut pe atunci sub numele de „supercomputer”, a fost creat sub conducerea lui Jay Forrester, cunoscut ca pionier al ingineriei informatice la MIT, dar și ca un mare om de știință în domeniul sistemelor.

Inițial, această inteligență artificială trebuia să prezică cum va arăta viitorul creșterii globale, bazându-se pe faptul că Pământul are resurse limitate.

Cercetătorii au încercat să vadă în cât timp omenirea va rămâne fără resurse pe baza unor statistici precum creșterea populației, rata de inovare, consumerismul, utilizarea resurselor care nu sunt generate, rata de poluare, creșterea agriculturii și alți factori mai puțin semnificativi. Rezultatele au fost, însă, mai îngrijorătoare decât se așteptau.

Rezultatele, potrivit presei, au fost publicate într-o carte scrisă de patru oameni de știință, intitulată „The Limits to Growth”. După publicarea sa, textul a fost aspru criticat pentru că ar fi prezentat date inexacte, provenite dintr-un sistem incorect.

Sfârșitul zilelor planetei Pământ este estimat să vină peste 6 000-8 000 de ani, dar, până atunci, omenirea va fi dispărut de 2 000-3 000 de ani, potrivit datelor furnizate de sonda spațială Gaia a ESA și a analizei atmosferei Pământului.

Conform acestei teorii, se estimează că Soarele va avea o vârstă de aproximativ 8 miliarde de ani și va fi crescut în dimensiune cu 10% față de dimensiunea sa actuală; această creștere a temperaturii ar fi mortală pentru întreaga rasă umană și pentru alte specii de pe planeta Pământ.

Cum va dispărea rasa umană?

Rasa umană și-ar putea începe declinul până în anul 2100, potrivit biologului evoluționist Henry Gee. Potrivit specialistului, s-a calculat că lumea și-ar putea vedea sfârșitul peste 7,59 miliarde de ani, folosind ca bază astrofizica elementară.

De fapt, se preconizează că și Universul se va sfârși la un moment dat, dar până atunci oamenii ar trebui să dispară. Ceea ce se știe, de asemenea, este că Soarele va muri la un moment dat și, astfel, Sistemul Solar, așa cum îl cunoaștem, va înceta să mai existe.

Ce se va întâmpla cu apa din lume de acum până în 2025?

Se estimează că, până în 2050, mii de oameni vor trăi în zone în care apa va fi extrem de rară. Prin urmare, va exista o nevoie urgentă de reutilizare a apelor uzate pentru a recupera acest lichid vital. Potrivit Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, aceasta va fi o consecință a schimbărilor climatice puternice la nivel mondial, a creșterii populației și a orașelor mari.

De fapt, se preconizează că jumătate din populația lumii s-ar putea confrunta cu o penurie de apă la niveluri alarmante, motiv pentru care se recomandă să se lucreze urgent la conservarea și guvernanța apei, potrivit UNICEF.