Un pește a fost pe punctul de a ucide un șarpe. Cum a fost posibil

de: Iulia Kelt
21 09. 2023
Nicolas Fuento

Șerpii sunt renumiți pentru că își pot lărgi fălcile încredibil de mult pentru a putea înghiți pradă mult mai mare decât s-ar putea aștepta oricine.

Cu toate acestea, un șarpe din Franța s-a lăcomit și a încercat să înghită mai mult decât a putut să mestece, iar acest lucru a dus la o situație care se putea încheia destul de urât pentru el.

Imagini extraordinare surprinse de herpetologul Nicolas Fuento arată un șarpe viperin (Natrix maura) cu un exemplar dintr-o specie de pește numită Gymnocephalus cernua înfipt în gât.

Întâlnirea de gradul al treilea a avut loc pe Lac de Carcès, în sud-estul Franței.

A avut șarpele ghinion?

Evident, s-ar putea să crezi că șarpele a avut ghinion în alegerea peștelui greșit, realitatea este puțin mai complicată de atât.

Șerpii viperine se hrănesc de obicei cu specii de pești mici. Peștele pe care l-a este o specie originară din regiuni ale Europei și Asiei, inclusiv Franța.

Cu toate acestea, este invaziv, răspândit prin canalele create de om. Echipa crede că aceasta a fost o încercare eșuată de șarpelui asupra unei specii invazive.

Șarpele a încercat să expulzeze peștele din esofag timp de câteva minute, până când Fuento i l-a îndepărtat. Peștele murise deja, dar șarpele a avut mai mult noroc și, imediat după ce a fost ajutat, a fugit în tufe. Tepii dorsali ai peștelui se blocaseră în partea superioară a peretelui esofagului.

Cei doi co-autori au scris în studiu: „Deși în mai multe cazuri șerpii pot supraviețui rănilor cauzate de țepii peștilor, nu putem confirma că în acest caz șarpele ar fi supraviețuit fără ajutorul nostru”.

Cercetătorii sugerează că în cazul șerpilor care mănâncă pește, o asemenea situație poate deveni fatală pentru cel dintâi, cel puțin.

Speciile care mănâncă pește care sunt ucise de prada lor în aproximativ 26% dintre cazuri. Mai mult, speciile invazive reprezintă o amenințare reală pentru supraviețuirea speciilor native de șerpi care mănâncă pește.