Un nou semn de circulație pentru șoferii din România, obligatoriu. Ce semnificație are, unde îl găsești

de: Alexandru Puiu
12 07. 2023

În România, în perioada imediat următoare, va apărea un nou indicator rutier. O lege în acest sens tocmai a trecut de Parlament și, peste doar câteva zile, va fi promulgată de Președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Noul semn de circulație va fi instalat în localități din apropierea graniței pentru a-i avertiza pe șoferi și ceilalți oameni din mașină că urmează să se conecteze automat la o rețea ce funcționează într-o țară vecină. Practic, sunt expuși în mod constant să fie expuși la costuri suplimentare cu operatorul de telefonie mobilă din cauza unui fenomen intitulat roaming involuntar. Noile indicatoare ar trebui să funcționeze ca un avertisment menit să te scape de taxare în plus, nu are altă valoare în trafic.

Noi indicatoare rutiere pe străzile din România

La intrările localităților în care există risc de roaming involuntar, adică unde apare riscul ca telefonul mobil să se conecteze automat la o rețea dintr-o țară străină, vor fi amplasate indicatoare ce vor avea rolul de a-i atenționa pe cei ce circulă în respectiva zonă despre acest risc, conform Avocatnet.ro.

Particularitățile legislative din spatele noului indicator sunt definite printr-un proiect legislativ menit să modifice și să completeze OUG nr.111/2011 privind comunicațiile electronice. Lista localităților cu astfel de indicatoare, deși pare previzibilă la prima vedere și, în mare parte chiar este, va fi actualizată în mod constant, cel puțin o dată la trei ani. Sarcina va cădea pe Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Prima listă a localităților cu risc de roaming involuntar ar trebui să fie publicată în maxim un an de la data intrării în vigoare a noii legi.

Din momentul în care există lista, ANCOM are obligația ca în 60 de zile să notifice autoritățile locale din localitățile aflate pe listă, consiliile județene (în calitate de administratori ai drumurilor județene), dar și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (în calitate de administrator al drumurilor naționale). Din acel punct, în alte șase luni, administratorii drumurilor ce tranzitează localitățile problematice trebuie să instaleze, sub indicatorul de intrare în localitate, un indicator de atenționare cu textul cât se poate de clar, ”Atenție! Risc de roaming involuntar”. Întregul mesaj va fi cu majuscule, ATENȚIE se va scrie cu roșu, iar RISC DE ROAMING INVOLUNTAR cu negru. Pentru că vorbim de noi indicatoare rutiere, acestea trebuie să respecte dimensiunile, condițiile tehnice și descrierile prevăzute de standardele române de semnalizare rutieră în vigoare.