Un nou parteneriat economic între SUA și Marea Britanie. Biden și Sunak au prezentat o „Declaraţie Atlantică”

de: Ana Anițoiu
09 06. 2023

Un nou parteneriat economic a fost stabilit între Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Președintele american Joe Biden și Rishi Sunak au prezentat o „Declarație Atlantică”, la Casa Albă, unde premierul britanic se află în vizită.

Ce presupune „Declarația Atlantică”

„Declaraţia Atlantică” prevede un nou parteneriat economic – o cooperare consolidată în domeniile industriei apărării, nuclear civil şi aprovizionării cu metale indispensabile tranziţiei ecologice.

Acest parteneriat nu include, însă, și acordul de liber-schimb la care visa Londra. În privinţa metalelor indispensabile tranziţiei ecologice, Rishi Sunak a obţinut de la Joe Biden ca industriaşii britanici să beneficieze. în parte, de planul de subvenţii uriaşe al democratului, „Inflation Reduction Act”, ce promovează cu dezinvoltură „Made in America”.

De asemenea, Joe Biden a făcut o promisiune în domeniul apărării. Mai exact, președintele american s-a angajat să deschidă accesul pe piaţa americană industriaşilor britanici, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea unor sisteme sofisticate de armament, precum rachetele hipersonice.

Acest acord între Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit vizează o înfruntare a Chinei și se referă și la inteligenţa artificială (AI), securitatea energetică şi fiabilitatea lanţurilor de aprovizionare.

„Ne confruntăm cu provocări noi la adresa stabilităţii internaţionale: state autoritariste ca Rusia şi China, tehnologii îngrijorătoare, actori nestatali şi mize transnaţionale ca modificările climatice”, se arată în „Declaraţia Atlantică”.

„Nu avem aliaţi mai aproiaţi (decât britanicii)”, a declarat Joe Biden în Biroul Oval. „Ne vom pune valorile în centrul acţiunii noastre pentru britanici şi americani”, a spus, la rândul său, Rishi Sunak.

Ce obiectiv ar avea Rishi Sunak în SUA

Rishi Sunak, care a fost găzduit la Blair House, o reşedinţă situată în apropiere de Casa Albă, ar vrea să profite de îmbunătățirea relației cu Statele Unite ale Americii și să obțină sprijinul lui Joe Biden pentru candidatura ministrului său al Apărării, Ben Wallace, la şefia NATO.

Preşedintele american se află în toiul unor negocieri diplomatice, înaintea summitului anual al NATO, ce este prevăzut în perioada 11 – 12 iulie la Vilnius, în Lituania. Occidentul vrea să transmită un mesaj puternic în cadrul acestui summit cu privire la Ucraina.

Joe Biden îl va primi luni pe actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, al cărui mandat se încheie în octombrie. De asemenea, el a primit-o luni pe Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, al cărei nume circulă pentru conducerea Alianței.