Un nou ajutor lunar de 1.800 de lei, confirmat oficial: cine se bucură de banii în plus de la stat

de: Alexandru Puiu
20 06. 2023

O nouă inițiativă legislativă menită să întindă o mână de ajutor unei categorii foarte vulnerabile de persoane din România tocmai a trecut de Camera Deputaților. Aceasta a venit din partea unui grup de deputați PNL și vizează cuantumul indemnizației pentru mamele care au născut.

,,Am considerat că trebuie să raportăm această indemnizație minimă care are o evoluție de la an la an”, a subliniat deputatul de Alba, Alin Ignat. Ca referință, la proiectul legislativ cu pricina au mai lucrat Mara Calista și Florin Alexe, tot din grupul liberali. Conform noii legi, cuantumul minim al indemnizației lunare pentru mame nu va putea fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Majorarea semnificativă a indemnizației pentru mame

„Dacă vorbim de indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă. (…)

Am considerat că trebuie să raportăm această indemnizație minimă care are o evoluție de la an la an, și anume salariul minim și atunci propunem o modalitate de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% la salariul minim pe economie.

Aşadar, dacă este să aplicăm la salariul minim de astăzi, de 3.000 de lei, indemnizaţia minimă ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, în loc de 1.495 de lei, cât este în prezent” a spus deputatul de Alba, Alin Ignat.

În ceea ce privește numărul românilor care ar ajunge să beneficieze de pe urma acestei inițiative, discutăm de aproximativ 55.000 de beneficiari. Aceștia încearcă să supraviețuiască în fiecare lună de indemnizația minimă.

Pe lângă banii lunari detaliați mai sus, este important de știut că, din 2023, a fost confirmat și ”Trusoul non-născutului”, un alt ajutor financiar unic de 2000 de lei. Singura mențiune este că acei bani pot fi folosiți doar pentru produse destinate îngrijirii nou-născutului, pentru scutece, îmbrăcăminte și articole sanitare. Sprijinul poate fi solicitat în cel mult trei luni de la nașterea copilului de către mamele cu venituri mici sau chiar fără venituri, cele aflate în situații de risc, cele care sunt victime ale violenței domestice ori cele minore.