Un geolog a găsit cea mai veche apă de pe Pământ: Ce s-a întâmplat după ce a gustat-o

de: Ozana Mazilu
27 12. 2023

Un geolog a găsit cea mai veche apă de pe Pământ și apoi a gustat-o. Apa era acolo de peste două miliarde de ani și conținea urme de viață.

Cea mai veche apă de pe Pământ

În 2016, geologii care studiau o mină canadiană au făcut o descoperire incredibilă. La o adâncime de aproximativ 3 kilometri, au găsit apă curgătoare, despre care testele au arătat că avea între 1,5 miliarde și 2,64 miliarde de ani. Fiind izolată în tot acest timp, a fost cea mai veche apă care fusese găsită pe Pământ.

„Când oamenii se gândesc la această apă, presupun că trebuie să fie o cantitate mică de apă prinsă în stâncă”, a declarat profesorul Barbara Sherwood Lollar, care a condus echipa, pentru BBC News.

„Dar, de fapt, este foarte puternică. Această apă curge cu o viteză de litri pe minut – volumul apei este mult mai mare decât a anticipat oricine”.

Echipa a găsit urme care indicau că viața fusese cândva prezentă în apă.

„Prin privire la sulfatul din apă, am putut vedea o amprentă care indică prezența vieții. Și am putut indica că semnalul pe care îl vedem în fluide trebuie să fi fost produs de microbiologie – și, cel mai important, trebuie să fi fost produs pe o scară de timp foarte lungă. Microbii care au produs această semnătură nu ar fi putut face asta peste noapte”, a spus Sherwood Lollar.

„Acesta trebuie să fie un indiciu că organismele au fost prezente în aceste fluide la o scară de timp geologică”.

Vezi și: Apă pe Marte, cea mai recentă dovadă a răurilor de pe Planeta Roșie: ce au lăsat în urmă

Ce gust are

Fără lumină, microbii au supraviețuit folosind substraturi produse din radiații.

„Sulfatul din această apă veche nu este un sulfat modern din apa de suprafață care curge în jos. Ceea ce am descoperit este că sulfatul, ca și hidrogenul, este, de fapt, produs în loc prin reacția dintre apă și rocă”, a declarat Long Li, profesor asistent la Departamentul de Științe ale Pământului și Atmosferice al Universității din Alberta, într-un comunicat de presă.

„Ceea ce înseamnă aceasta este că reacția va avea loc în mod natural și poate persista atât timp cât apa și roca sunt în contact, potențial miliarde de ani”.

În timp ce descoperirea a avut implicații pentru găsirea vieții în alte părți de pe Pământ, precum și în Sistemul Solar, ceea ce toată lumea de pe internet vrea să știe: ce gust are băutura misterioasă? În mod uimitor, avem un răspuns pentru asta.

„Dacă ești un geolog care lucrează cu roci, probabil că ai lins o mulțime de roci”, a spus Sherwood Lollar pentru CNN.

Deși nu era o piatră, ea a încercat totuși apa, gustând-o de pe deget. Ea căuta un gust sărat, pentru că apa mai sărată tinde să fie mai în vârstă. Spre încântarea ei, apa era „foarte sărată și amară” și „mult mai sărată decât apa de mare”. Acest lucru nu este cu totul surprinzător, având în vedere că este veche de peste două miliarde de ani.

Vezi și: NASA a descoperit zeci de lacuri subterane pe Marte