Ultima șansă să mai cumperi vechime în muncă la pensie, este oficial: toți românii trebuie să știe

de: Alexandru Puiu
05 04. 2023

Ultima tentativă de majorare a perioadei în care românii ar fi putut să cumpere vechime la pensie a fost respinsă de senatorii majorității de guvernământ. S-a dorit prelungirea termenului cu trei ani, până în 2026, dar inițiativa nu a trecut de votul Parlamentului.

Ca referință, în România, timp de aproximativ doi ani, a existat un sistem prin care doritorii puteam plăti contribuțiile la pensie din buzunar pentru o perioadă de cel mult 6 ani, în scopul atingerii stagiului minim de cotizare. Aproximativ 20.000 de persoane au profitat până acum de sistemul detaliat mai sus, încheind contracte de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Dacă s-ar fi prelungit termenul cu pricina, alți 50.000 de români ar fi profitat estimativ de acest mecanism.

Ce șanse ai să mai cumperi vechime la pensie

În teorie, mai există o șansă ca termenul limită pentru achiziția de vechime la pensie să fie prelungit cu trei ani, dar este improbabil ca aceasta să se materializeze. În acest moment, votul final pe proiectul legislativ respectiv a căzut în sarcina Camerei Deputaților, deși majoritatea este deținută de aceleași partide precum în Senat, iar votul are mari șanse să fie tot negativ.

La momentul de față, termenul limită până la care o persoană care a lucrat în România își poate achiziționa ani de vechime pentru îndeplinirea stagiului necesar la pensie este de 1 septembrie 2023. Inițial, era 1 septembrie 2021, dar s-a prelungit cu încă doi ani. În cazul în care te afli în situația de achiziționa acea vechime, o poți face cu 9000 de lei pe an, valoarea contribuției către Casa de Asigurări de Sănătate fiind stabilită în raport cu salariul minim pe economie care, de la 1 ianuarie 2023, a devenit 3000 de lei pe lună.

”Astfel, se impun în continuare măsuri care să conducă la incluziunea socială a acelor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, oferindu-le cadrul legal pentru a putea compensa diferențele de contribuție necesare, astfel încât să evităm situația nedreaptă în care ani de contribuții din partea lor nu le pot genera niciun beneficiu la pensie deoarece sub stagiul minim nu se fragmentează beneficiile proporțional cu perioada contributivă”, sunt argumente în sprijinul proiectului legislativ care tocmai a fost respins de senatori.