Uimitoarea furtună de 100 de ani, de pe Saturn: Ce au descoperit oamenii de știință
Atmosfera planetei Saturn ar putea să fie cu mult diferită față de cea a lui Jupiter, sugerează oamenii de știință.
Conform acestora, vortexul polar hexagonal unic schimbă culoarea planetei, iar sub norii de metan, apă și amoniac s-ar afla un mediu turbulent în care furtunile ar face legea.
Cassini a studiat pentru prima dată o megafurtună impresionantă care se formează pe Saturn, în 2010, iar încă cinci au fost documentate de atunci.
În mod curios, ele apar periodic, având loc la fiecare 20 până la 30 de ani. Mecanismul exact de formare este încă necunoscut, dar observații recente au dezvăluit câteva noi perspective și chiar o nouă furtună.
Cum văd astronomii ce se întâmplă pe Saturn
Folosind observații radio, astronomii s-au uitat sub norii planetei Saturn pentru a vedea unde se formează furtunile.
Au fost găsite mai multe dovezi ale existenței furtunilor gigantice de latitudine medie pe care se știe că le are planeta, dar au găsit și o serie de furtuni în jurul ecuatorului care au o vechime de până la 100 de ani și chiar o furtună polară neraportată care ar putea fi și mai veche de atât.
„La lungimile de undă radio, sondăm sub straturile de nori vizibile de pe planetele gigantice. Deoarece reacțiile chimice și dinamica vor modifica compoziția atmosferei unei planete, observațiile sub aceste straturi de nori sunt necesare pentru a limita adevărata compoziție atmosferică a planetei, un parametru cheie pentru planetă”, a explicat profesorul Cheng Li, de la Universitatea din Michigan, într-un comunicat.
„Observațiile radio ajută la caracterizarea proceselor dinamice, fizice și chimice, inclusiv transportul căldurii, formarea norilor și convecția în atmosferele planetelor gigantice atât la scară globală, cât și locală”, a mai spus omul de știință.
Noile observații arată că furtuna din 2010 s-a împărțit în două, mișcându-se în direcții opuse.
Planetele gigantice din Sistemul Solar sunt mult mai mari decât planeta noastră, astfel că și furtunile sunt mult mai periculoase și cu o durată de viață mult mai mare.