UE înarmează Ucraina pentru o nouă contraofensivă: „Dacă nu o apărăm, noi vom fi ţinta următoare”

de: Cătălina Burghelea
12 01. 2023

Uniunea Europeană pregătește Ucraina pentru o nouă contraofensivă. De pildă, Polonia tocmai a anunțat că va trimite Kievului tancuri Leopard, ca parte a unei coaliții internaționale, acestea fiind primele vehicule militare de fabricație occidentală pe care armata ucraineană le va primi după declanșarea invaziei lui Vladimir Putin.

Polonia trimite tancuri Leopard în Ucraina

Update 12 ianuarie, ora 19.52. Decizia Poloniei de a trimite Ucrainei tancuri germane Leopard încurajează alte ţări să acţioneze, a spus un purtător de cuvânt al guvernului de la Varșovia.

Întrebat de ce Polonia este prima care îşi exprimă disponibilitatea de a furniza tancuri Kievului, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, a explicat că ţara lui se teme că ar putea fi următoarea pe lista Rusiei.

„Vrem să forţăm anumite comportamente. Dacă nu apărăm independenţa Ucrainei, noi vom fi ţinta următoare. Polonia vrea ca Ucraina să se poată apăra şi pentru asta are nevoie de echipament”, a afirmat el.

Tot astăzi, vicepremierul german Robert Habeck a transmis că Berlinul nu va împiedica Polonia să exporte tancuri: „Germania nu ar trebui să se opună atunci când alte ţări iau decizii pentru a sprijini Ucraina, indiferent de ce decizie ia (n.r. – Berlinul)”.

Update 11 ianuarie, ora 22.48. Anunțul că Polonia va trimite tancuri Leopard în Ucraina a fost primit cu urale de oamenii din orașul Liov, care s-au adunat să îi strângă mâna președintelui Andrzej Duda.

„Întâlnirea spontană a președintelui Andrzej Duda cu locuitorii din Liov”, este mesajul postat pe pagina oficială de Twitter a cancelariei poloneze.

Știrea inițială: Încă de la începutul războiului, Ucraina a cerut tancuri occidentale, printre care și modelul Leopard fabricat în Germania. Până acum, partenerii săi din Vest i-au furnizat doar modele sovietice recondiționate sau modernizate. Dar președintele polonez Andrzej Duda a decis că țara sa va preda Kievului 14 bucăți, „ca parte a unei coaliții aflate în construire”.

„După cum știți, trebuie să fie îndeplinite o serie întreagă de cerințe formale, [obținerea de] acorduri etc. Mai presus de toate, ne dorim să fie o coaliție internațională”, a declarat el la conferința de presă din orașul Liov.

Comentariile lui Duda vin după ce premierul Mateusz Morawiecki a spus, sâmbătă, că Polonia nu intenționează să trimită tancuri Leopard Ucrainei fără formarea unei coaliții mai largi.

Olaf Scholz este presat să livreze arme Kievului

Cancelarul german Olaf Scholz a transmis, la rândul său, luni, că rămâne convins de nevoia coordonării livrărilor de arme către Kiev cu aliații, temperând comentariile făcute cu o zi înainte de către ministrul său al Economiei, Robert Habeck, care a menționat că Berlinul nu poate exclude trimiterea unor tancuri Ucrainei.

Prin ce se remarcă acest model

Polonia, membră UE și NATO, este una dintre puținele țări care au trimis deja tancuri de luptă forțelor ucrainene, fiind vorba de modelul T-72 de fabricație sovietică aflat în dotarea forțelor sale armate după aderarea la Organizația Nord-Atlantică.

Spre deosebire de vehiculele militare Bradley și blindatele ușoare AMX-10 RC promise ucrainenilor de către SUA și Franța, Leopard este un tanc de luptă propriu-zis, nu doar blindat cu tun.

Pe de altă parte, Leopard 2 este dezvoltat de compania germană de armament Krauss-Maffei, la începutul anilor 1970, pentru Bundesweh. Tancul a intrat în dotarea armatei Berlinului în 1979, înlocuind modelul Leopard 1. De atunci, mai multe versiuni au fost folosite de Germania și alte 12 țări europene, precum și de unele state din afara continentului.

Acest tanc a fost folosit în războiul din Kosovo de către Germania, precum și în conflictul din Afganistan de către Canada și Danemarca, membre ale coaliției internaționale care au luptat împotriva regimului taliban.