UE ar trebui „să rămână în alertă” după prăbușirea Silicon Valley Bank. Afirmațiile unui înalt oficial european

de: Anca Lupescu
15 03. 2023

Prăbușirea Silicon Valley Bank pare să aibă un impact „limitat” asupra Uniunii Europene, dar autoritățile ar trebui să rămână „în alertă” în fața acestei derulări dramatice care se desfășoară pe piețele internaționale, a declarat Mairead McGuinness, comisarul european pentru servicii financiare.

UE ar trebui fie precaută în fața situației Silicon Valley

„Monitorizăm cu atenție situația din SUA”, a declarat McGuinness miercuri în fața Parlamentului European.

„Impactul direct asupra Uniunii Europene pare să fie limitat, dar ar trebui să reflectăm dacă există lecții de învățat pentru sectorul bancar al Uniunii Europene.”

Cu toate acestea, McGuinness a avertizat asupra pericolelor reprezentate de inflația îridicată, care a determinat băncile centrale din întreaga lume să majoreze ratele dobânzilor într-un ritm neobișnuit de agresiv.

„Trebuie să rămânem atenți la acest nou mediu. Inflația mai mare și creșterea ratelor dobânzilor reprezintă provocări diferite pentru stabilitatea financiară”, a declarat McGuinness.

„Problema pierderilor nerealizate din portofoliul de obligațiuni al Silicon Valley Bank este o ilustrare a acestui lucru.”

Comentariile sale vin în contextul în care acțiunile băncilor europene au fost zguduite de turbulențe, scăzând miercuri cu până la 10%, reflectând anxietatea crescândă a investitorilor după prăbușirea a două bănci americane de dimensiuni medii, Silicon Valley Bank și Signature Bank, în weekend.

Băncile din UE au fost afectate

Société Générale și BNP Paribas din Franța, Deutsche Bank din Germania și Barclays din Marea Britanie au fost toate afectate, dar Credit Suisse a fost cea mai afectată de turbulențele de pe piață, acțiunile sale prăbușindu-se la minime record în timpul tranzacțiilor.

Auditorul băncii, PwC, a declarat marți că a identificat „deficiențe materiale” în controalele interne, o evaluare care a determinat Saudi National Bank, cel mai mare acționar al băncii elvețiene, să excludă acordarea de ajutor financiar suplimentar entității aflate în dificultate.

„În prezent, deținem 9,8% din bancă. Dacă depășim 10%, intră în vigoare tot felul de reguli noi, fie că este vorba de autoritatea noastră de reglementare, fie de cea europeană sau de cea elvețiană, iar noi nu suntem înclinați să intrăm într-un nou regim de reglementare.”

Cuvintele au avut un efect imediat asupra acțiunilor Credit Suisse, care este a doua cea mai mare bancă din Elveția, și au declanșat un efect de contagiune asupra altor bănci europene.