Premierul Poloniei confirmă avertismentul lui Zelenski: „O rachetă rusească a trecut peste România”
Șeful armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, anunță, vineri, 10 februarie, că două rachete de croazieră Kalibr au trecut prin spațiul aerian al României. Dar Ministerul Apărării Naționale spune că informațiile nu se confirmă. În schimb, Republica Moldova a confirmat survolarea dispozitivului deasupra regiunii transnistrene și a unui sat din raionul Soroca, de lângă granița cu Ucraina.
Șeful armatei ucrainene susține că două rachete Kalibr au trecut prin spațiul aerian al României și R. Moldova
Update 20 februarie, ora 23.30. La 10 zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că o rachetă rusească a survolat teritoriul României, și premierul polonez Mateusz Morawiecki susține același lucru.
Întrebat dacă Moscova are în vedere mutarea conflictului şi în alte ţări, mai ales că Republica Moldova a lansat un semnal de alarmă privind o lovitură de stat, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că deja se văd tot mai multe provocări în jurul nostru, amintind de racheta rușilor care a trecut prin spațiul aerian al României.
„Da, se pot observa multe amprente ale forțelor ruse, ale serviciilor ruse în Moldova. Acesta este o ţară foarte slabă şi toţi trebuie să o ajutăm. Suntem într-un proces de discuții cu Administrația președintelui Biden despre creşterea numărului trupelor şi prezenţa lor permanentă, dar, de asemenea, îi sunt foarte recunoscător pentru trimiterea sistemelor Patriot şi a altor arme şi muniții moderne. (…).
Eu cred că noi, ţările NATO, suntem în siguranță, dat nu e vorba numai de noi. Este şi despre a crea stabilitate în jurul nostru, în vecinătatea noastră directă, iar dacă nu reușim să integrăm Ucraina în NATO şi în Uniunea Europeană, ea va fi mereu o zonă tampon, ceea ce nu este drept. (…)
Una dintre rachetele sistemului de apărare ucrainean a căzut pe teritoriul polonez, omorând oameni. Şi aceasta a fost o consecință directă a unui atac cu rachete din partea Rusiei asupra Ucrainei. Acum câteva zile, o altă rachetă a trecut peste teritoriul României. A fost trimisă pe deasupra teritoriului României şi da, văd multe amprente ale forțelor ruseşti, ale serviciilor ruseşti în Moldova. Polonia oferă sprijin financiar pentru ca Moldova să supraviețuiască în această perioadă foarte dificilă”, a declarat Morawiecki, într-un interviu pentru CBS News.
Update 10 februarie, ora 20:40: Statele Unite nu au „niciun indiciu” referitor la la o amenințare directă din partea Rusiei la adresa României sau Republicii Moldova, a declarat vineri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, referitor la mai multe rachete rusești care ar fi trecut prin spațiul aerian al celor două state.
„Suntem în contact şi în comunicare strânse cu partenerii noştri moldoveni şi cu aliaţii noştri români”, a adăugat Patel.
Update 10 februarie, ora 16.40. Rugat să comenteze incidentul petrecut astăzi, când două rachete de croazieră ar fi trecut prin spațiul aerian al României, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu poate comenta aspecte legate de „operațiunea militară în sine”.
„Nu, nu aş putea să comentez acest lucru. Acest lucru este direct legat de operaţiunea militară specială în sine, acestea sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov citat de TASS.
Update 10 februarie, ora 15.05. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține varianta armatei sale, care a transmis că două rachete rusești au pătruns în spațiul aerian românesc, deși autoritățile de la București au negat informația. În discursul său, liderul de la Kiev a condamnat atacurile rușilor asupra țării sale, apoi a reiterat că dispozitive Kalibr au survolat România.
Update 10 februarie, ora 12.54. Ministrul Apărării, Angel Tâlvăr, a clarificat informația potrivit căreia o rachetă rusească ar fi survolat spațiul aerian al României.
„La acest moment nu se confirmă nimic din ce s-a spus că ar fi survolat teritoriul României”, a reacționat Angel Tâlvăr.
Update 10 februarie, ora 12.52. MApN a trimis urgent două MIG-uri în nordul țării noastre, după ce șeful armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, a anunțat că două rachete de croazieră Kalibr au trecut prin spațiul aerian al României.
Știrea inițială: Două rachete de croazieră ruseşti au pătruns, vineri dimineață, în spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova, înainte de a intra în Ucraina, a precizat comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi. Cele două dispozitive de tip Kalibr au fost lansate din Marea Neagră, a indicat generalul Zalujnîi.
„Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. La ora 10:33 a.m., aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, rachetele au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei, la punctul de trecere a frontierei celor trei state”, a semnalat Zalujnîi pe Twitter.
MApN neagă informația, Chișinăul confirmă
Ulterior, MApN a reacționat, susținând că informațiile nu se confirmă. Ministerul Apărării Naționale a mai transmis că va da un comunicat cu „informații oficiale despre această situație”. În schimb, Chişinăul a confirmat survolul: „Structurile responsabile din cadrul instituţiei au detectat, astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, o rachetă care a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosauţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina”.
Ambasadorul rus a fost convocat
Ministerul moldovean al Apărării a adăugat că, în colaborare cu structurile responsabile din ţară, monitorizează atent situaţia în regiune şi condamnă ferm violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova. Potrivit presei moldovene, ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe din Chișinău, pentru a da explicații despre cele întâmplate. Până la această oră, Moscova nu a comentat informaţia.
Într-o intervenţie separată, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a susținut că țara sa are capacitatea de a doborî rachetele Kalibr, dar nu a dorit să pună în pericol civilii din afara Ucrainei.
Știre în curs de actualizare