Uber, Glovo, Tazz au parte de noi reguli: Decizia vine direct de la Uniunea Europeană, cum îi afectează pe lucrători

de: Ozana Mazilu
14 12. 2023

Comisia Europeană este de acord cu noi reguli care vor proteja drepturile lucrătorilor precum cei de la Uber, Glovo și Tazz. Oamenii angajați de platformele digitale de muncă pot obține drepturi și beneficii sociale.

Lucrătorii la Uber, Glovo, Tazz au parte de noi reguli de la UE

Lucrătorii liber profesioniști din UE vor primi în curând noi beneficii și protecții, ceea ce le va face mai ușor să primească statutul de angajați. În prezent, peste 500 de platforme digitale de muncă funcționează activ în UE, angajând aproximativ 28 de milioane de lucrători. Noile reguli urmează acordurile încheiate între Parlamentul European și statele membre ale UE, după ce politicile au fost propuse pentru prima dată de Comisia Europeană în 2021.

Noile reguli evidențiază statutul de angajare ca fiind o problemă esențială pentru lucrătorii de la Uber, spre exemplu, ceea ce înseamnă că o persoană angajată poate beneficia de drepturile de muncă și sociale asociate cu un titlu oficial de lucrător. Acestea pot include lucruri precum un salariu minim legal, opțiunea de a se angaja în negocieri colective, protecția sănătății la locul de muncă, opțiuni pentru concediu plătit și zile de boală. Printr-o recunoaștere a statutului de lucrător din UE, lucrătorii din aceste domenii se pot califica și pentru ajutor de șomaj.

Vezi și: Au invadat străzile. Imigranții României muncesc peste 10 ore pe zi, pentru 2.000 de lei pe lună, ca să-ți aducă mâncarea, dar există o problemă

Cum vor fi protejați

Având în vedere că majoritatea lucrătorilor din aceste domenii sunt angajați de aplicații digitale, cum ar fi Uber sau Glovo, noua directivă va necesita „supravegherea umană a sistemelor automatizate” pentru a se asigura că drepturile și condițiile de muncă adecvate sunt garantate. Lucrătorii au, de asemenea, dreptul de a contesta orice decizii automate ale angajatorilor digitali, cum ar fi o reziliere.

Noile hotărâri vor cere, de asemenea, angajatorilor să informeze și să consulte lucrătorii atunci când există „decizii algoritmice” care îi afectează. Angajatorii vor fi obligați să raporteze locurile în care lucrătorii lor îndeplinesc sarcini legate de muncă, pentru a asigura trasabilitatea angajaților, în special atunci când există situații transfrontaliere de luat în considerare în UE.

Înainte ca noile măsuri de protecție a lucrătorilor să poată fi lansate oficial, trebuie să existe o aprobare finală a acordului de către Parlamentul European și Consiliu. Părțile interesate vor avea doi ani pentru a implementa noile protecții în lege. Ca referință, protecții similare pentru lucrătorii din Marea Britanie au fost introduse în 2021. Între timp, în SUA, anumite orașe au implementat reglementări și beneficii privind salariul minim – în ciuda respingerii Uber și Lyft împotriva unor astfel de cerințe.​

Vezi și: Uber „schimbă foaia”: Ce nu mai poți să faci în aplicație, cum te afectează