Tratamentul care a schimbat culoarea ochilor unui bebeluș din căprui în albastru. Ce spun specialiștii

de: Iulia Kelt
06 09. 2023

Ochii unui copil de șase luni și-au schimbat culoarea din căprui în albastru, iar medicii cred că este vorba despre o complicație rară, în urma unui tratament aplicat.

Băiatul a fost adus pentru prima dată la spital pentru că tușea și avea febră, iar un test antigen a confirmat, mai apoi, că are COVID-19.

Medicii i-au prescris favipiravir, care este utilizat în mod frecvent pentru a trata gripa. Medicamentul antiviral este uneori prescris pentru COVID-19 în Japonia și Thailanda, deși dovezile sugerează că are un efect pozitiv redus asupra pacienților aflați în stadii incipiente ale bolii.

Cu toate acestea, alte cercetări arată că pacienții sub 60 de ani care au fost internați în spital pentru COVID-19 ar putea avea unele beneficii.

Diareea ușoară și creșterea acidului uric în sânge sunt efecte secundare frecvente ale utilizării favipiravirului, dar la 18 ore după începerea tratamentului, mama băiatului a observat că ochii lui au devenit albaștri, în lumina soarelui.

Efectul secundar a fost observat anterior la un alt pacient

Efectul secundar rar fusese raportat anterior, inclusiv în cazul unui bărbat de 20 de ani. În ambele cazuri, când tratamentul a fost întrerupt, ochii pacienților au revenit la culoarea normală.

Medicii bebelușului au spus că „favipiravirul provoacă fluorescență în părul și unghiile umane”.

„Acest efect advers se poate datora medicamentului, metaboliților săi sau componentelor suplimentare ale tabletei, cum ar fi dioxidul de titan și oxidul feric galben”, au mai scris medicii.

„Studiile au arătat că metabolitul fosforilat activ al favipiravirului se găsește în plasma umană și că există o corelație liniară între concentrația sa și intensitatea fluorescenței”, s-a menționat, de asemenea.

Investigațiile ulterioare în laborator au arătat că medicamentul era fluorescent la lumină UV.

Efectul advers raportat, deși rar, ar trebui luat în serios și îndeaproape monitorizat în cazuri viitoare”, concluzionează ei. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina incidența acestor [efecte] adverse și potențialele sale consecințe pe termen lung asupra sănătății corneei”, au concluzionat medicii.