Tragedia medicului român, ucis la ordinul lui Gheorghiu-Dej pentru că s-a îndrăgostit de „Prințesa Roșie”. Cine a fost Ginel Plăcințeanu [VIDEO]

de: Iulia Kelt
12 12. 2023
Wikipedia - În imagine: Medicul Gheorghe Ginel Plăcințeanu

Ginel Plăcințeanu, născut pe 3 decembrie 1924, a fost fiul unui reputat profesor universitar, Gheorghe Plăcințeanu, și al Clemansei Barberis, o compozitoare și cântăreață apreciată, violonistă și profesoară universitară de canto.

Copilăria și-a petrecut-o în Bârlad și Iași, urmând cursurile școlii primare în aceste orașe, iar în 1943 s-a înscris la Facultatea de Medicină din Iași.

Vezi și: „Îngerul copiilor”, medicul care s-a pus în slujba binelui. Povestea lui Alexandru Pesamosca, pediatrul care n-a avut nevoie de medalii, mașini și vile

Lica Gheorghiu și Medicul Gheorghe (Ginel) Plăcințeanu

Gheorghe (Ginel) Plăcințeanu, medicul care s-a îndrăgostit de cine nu trebuie

La finalizarea studiilor, în 1949, Gheorghe „Ginel” Plăcințeanu și-a început cariera ca medic, lucrând inițial la dispensarul fabricii Muncitorul, din Cristian și ulterior la Secția de Ortopedie a Spitalului nr. 7 din Brașov.

Transferul la București, la Spitalul Colentina, a marcat o nouă etapă în cariera medicală, iar din 1958 a devenit cercetător principal la Clinica de Ortopedie a Spitalului Brâncovenesc, apoi șef de secție în același spital.

Viața lui Plăcințeanu s-a intersectat cu cea a familiei Gheorghiu-Dej prin intermediul lui Tanți Gheorghiu, fiica lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Intrând în cercul de relații al familiei, a devenit apropiat de Lica Gheorghiu, sora lui Tanți.

Pe numele ei complet Vasilica Gheorghiu, era actriță română de teatru și film cunoscută drept „Prințesa Roșie”, care avea ambiții de divă de Buftea. Totul datorită lui Gheorghiu-Dej, care a construit studiourile Buftea pentru ca fiica lui să poată apărea în cât mai multe filme.

Medicul Plăcințeanu a început o relație cu ea, chiar dacă Lica  era deja căsătorită cu juristul Marcel Popescu, ministru-adjunct al comerțului, cu care a avut 3 copii.

Vezi și: Actrița netalentată, „prințesa roșie”, Lica Gheorghiu: voința ei de a fi vedetă a dat naștere studiourilor Buftea

Interesul manifestat de Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul Partidului Comunist, față de relația dintre Lica și Plăcințeanu a condus la implicarea Securității, care i-a făurit două dosare medicului, unul pentru speculă și celălalt pentru uneltire contra ordinii publice.

În august 1959, Plăcințeanu a fost arestat și, sub presiune și tortură, a recunoscut acuzațiile ce i-au fost aduse. A fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru speculă și la încă 10 ani pentru uneltire contra ordinii publice.

Trimis la închisoarea de la Râmnicu Sărat, condițiile dificile de detenție i-au deteriorat starea de sănătate, făcându-l să sufere de tuberculoză și ulcer duodenal. Îngrijirile medicale i-au fost refuzate, iar în urma acestor condiții extreme, pe 1 mai 1961, Plăcințeanu a murit subit, ca urmare a unui colaps cardio-vascular.

Vezi și: Doctorul român care a inventat un tratament ce asigură femeile că există viaţă şi după cancer: povestea renumitului medic Eugen Aburel

Lica Gheorghiu și George Motoi

Necazurile nu s-au oprit, însă, aici

Cu toate acestea, o comisie de reabilitare din 1968 a concluzionat că doctorul Plăcințeanu nu a avut nicio intenție dușmănoasă legată de familia Gheorghiu-Dej. Cu toate acestea, persecuția și detenția au avut consecințe fatale pentru medic.

Mai mult decât atât, familia Plăcințeanu a fost nevoită să trăiască cu durerea pierderii, iar necazurile nu s-au oprit aici. Fratele lui Ginel a fost ucis în închisoarea în care fusese detenționat, la numai 36 de ani.

Ulterior, Lica Gheorghiu a traversat și ea perioade dificile, divorțând de două ori și intrând într-un con de umbră după moartea tatălui său, în 1965. A murit în anul 1987, la vârsta de 59 de ani, în Budapesta.

Vezi și: Povestea șocantă a unui renumit doctor american. Legătura dramatică cu electricitatea și creierul unei femei

Lica Gheorghiu în filmul „Procesul alb” (1965)