Totul despre “taxa pe bogăție” a lui Ciolacu. Ce trebuie să știi despre impozitul pe case de peste 500.000 de euro

de: Anca Lupescu
02 08. 2023

Ministerul Finanțelor a dat un proiect de ordonanță de urgență care vizează  creșteri de taxe și impozite pentru a acoperi gaura bugetară. Documentul preede un impozit nou pe proprietățile imobiliare. Momentan, proiectul poate suferi modificări majore.

Cine plătește impozitul pe case peste 500.000 de euro și cum se calculează

Conform informațiilor din proiect, noul impozit este datorat de toate persoanele fizice au clădiri în proprietate, situate în România și a căror valoare impozabilă calculată cnform Condului Fiscal depășește 2.500.000, adică aproximativ 500.000 de euro.

Impozitul se calculează aplicând o cotă de 1% diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

Mai exact, contribuabilii trebuie să calculeze și să declare impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare până la data de 25 a lunii iunie a anului pentru care se datorează.

Modelul și conținutul declarației privind impozitul se vor stabili prin ordin al președintelui ANAF.

Acest nou impozit vizează persoanele care au mai multe case.

„Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei”, se arată în draftul proiectului.

Dar acest nou impozit va merge la bugetul de stat, motiv pentru care ANAF îl va colecta. El trebuie plătit până pe 25 iunie și se adresează persoanelor care dețin mai multe case.

Ce mai prevede proiectul

De exemplu, dacă cienva are o singură casă ce valorează 1 milion de euro, acest impozit nu trebuie plătit.

Valorile impozabile calculate de primăria pe raza căreia se află domiciile trebuie adunate și văzut ce rezultat obții față de plafonul de 500.000 de euro.

„Să presupunem că obții 510.000 euro cu ele. Asta înseamnă că scăzând cele 500.000 euro, tu plătești 1% din diferența aia de 10.000 euro. Să nu uităm că impozitele vin acasă jumătate pe soț și jumătate pe soție. Prin urmare, tu trebuie să ai casa de 1 milion pentru ca împărțit la 2 să fie 500.000 euro la fiecare. Părerea mea este că se va aplica la foarte puțini oameni”, spune Adrian Vascu, senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR, conform Hotnews.

Și pentru că primăriile nu încasează impozitul, acest lucru trebuie făcut de fiecare persoană, pentru că ANAF nu deține astfel de informații. Din această cauză, fiecare persoană care are mai multe case trebuie să depună declarația.

Același proiect prevede creșterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite servicii și produse, dar și faptul că angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS și li se elimină excepția, în timp ce la industria IT se limitează facilitatea de a fi scutiți de impozit pe venit la 10.000 de lei.