Toți șoferii românii trebuie să știe, riști să rămâi fără mașină: s-a schimbat legea pentru autoturismele ”abandonate”, cum se raportează

de: Alexandru Puiu
28 02. 2023

Nu de puține ori, se întâmplă să vezi pe stradă autoturisme abandonate, fără stăpân, multe dintre ele într-o stare avansată de degradare. Statutul acestor mașini tocmai s-a modificat printr-o schimbare legislativă oficializată în urmă cu doar câteva zile.

În cazul mașinilor abandonate din România, autovehiculele ce par să fie fără stăpân, un nou act normativ a adus mai multe modificări asupra statutului lor. În plus, a schimbat mecanismul de raportare și, de acum înainte, poți sesiza prezența lor în spațiul public și online, nu doar fizic. Modificările au început deja să-și facă simțite efectele în piață prin HG 152/2023, hotărârea ca vizează înlocuirea normelor metodologice de aplicare ale Legii nr.421/2002, privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale.

Cum se definesc mașinile abandonate, cum se raportează

Conform noilor particularități legislative citate de avocatnet.ro, sesizările cu privire la un vehicul abandonat pe spațiul public se pot face și prin e-mail sau, acolo unde e posibil, printr-un formular online. În afara utilizării unor mijloace electronice, sesizările scrise se pot transmite fie primarului, fie polițiștilor din localitate (zonă) și prin serviciul poștal sau de curierat. În mod evident, rămâne în vigoare și posibilitatea sesizărilor verbale la oricare dintre autoritățile menționate, fizic sau telefonic, la numărul de telefon de pe pagina de internet a instituțiilor.

Ca un detaliu interesant, cu această ocazie, s-a completat și definiția de autovehicul, după cum urmează. “Prin vehicul se înțelege orice sistem mecanic, cu sau fără mijloace de autopropulsare, destinat utilizării ca mijloc de transport persoane și/sau bunuri pe o cale de comunicație terestră, subterană, aeriană sau pe apă ori destinat efectuării de servicii sau lucrări”, scrie în hotărâre. Anterior, HG 156/2003, ce conținea normele, nu făcea nicio referire la “cu sau fără mijloace de autopropulsare” atunci când definea vehiculul.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește procesul-verbal de constatare ce trebuie completat la identificarea unui vehicul părăsit, în noul act normativ este prevăzută semnarea acestuia doar de către un martor, alternativ cu efectuarea de planșe foto din care să rezulte situația vehiculului, și care cuprind, în mod obligatoriu data și ora efectuării.

Ca o notă de subsol, dacă nu știai, vehiculele declarate de autoritățile administrației publice locale fără stăpân sau abandonate sunt radiate din evidențe. În plus, noua hotărâre stabilește că primarul este cel care transmite către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea o copie a dispoziției prin care vehiculul a fost declarat astfel.

Dacă o mașină este abandonată și ridicată de autorități, proprietarul original pierde dreptul de proprietate asupra mașinii după doar șase luni. Până în 2020, termenul era de un an. După această perioadă, mașinile abandonate sunt vândute sau scoase din circulație și casate.