Toți șoferii din România trebuie să știe, s-a schimbat legea: cum scapi de amenda de circulație în 2023

de: Alexandru Puiu
29 06. 2023

Tot mai mulți români contestă amenda de circulație, în speranța de a scăpa de sancțiunile impuse de autorități, de amenzi sau de perioada de suspendare a permisului de conducere. Acum, întregul proces s-a simplificat semnificativ.

O nouă modificare legislativă care vizează șoferii din România tocmai a fost adoptată de Camera Deputaților, în rol de for decizional. Înainte să-și facă simțite efectele în piață, urmează să fie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial. Punctual, la momentul de față, un proces verbal de constatare și sancționare a unei contravenții rutiere poate fi contestat în termen de 15 zile la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapte. De acum înainte, vei putea urma aceeași pași la judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul șoferului.

Ce lege s-a schimbat, ce trebuie să știe șoferii

Propunerea legislativă adoptată de deputați a fost menită să modifice articolul 118, aliniatul 1, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002. Scopul a fost de stabili posibilitatea depunerii plângerii împotriva procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul contravenientul. În cazul persoanelor juridice, la judecătoria în a cărei rază se află sediul. În momentul de față, singura variantă este să depui plângerea doar la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.

În consecință, conform Digi24.ro, iniţiativa legislativă modifică primul alineat al art. 118 din Capitolul VIII „Căi de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei” al OUG 195/2002 după cum urmează: „Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătorie în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliului sau sediul contravenientul”. Procesul de promulgare și publicare în Monitorul Oficial nu ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni.