Toți românii care stau la curte trebuie să știe, nu ai voie să faci asta pe terenul tău. Amendă de până la 10.000 de lei

de: Alexandru Puiu
24 10. 2023

Chiar și atunci când vine vorba de propriul teren, autoritățile române au o serie de restricții pe care trebuie să le ai în vedere. Alternativa implică amenzi usturătoare de până la 10.000 de lei, dacă nu respecți legea.

În România, tăierea copacilor este reglementată într-o manieră cât se poate de strictă, iar dacă nu ești atent, există sancțiuni aspre. Una dintre amenzile la care te expui merge până la 2.000 de euro sau 10.000 de lei. O situație la care nu te-ai aștepta vizează tăierea nucilor. Această specie de pomi fructiferi este protejată prin lege încă de la mijlocul secolului trecut, 1954. Îndepărtarea lor nu este însă exclusă în anumite situații extraordinare, dar doar cu autorizație.

Citește și: O nouă lege pentru toți românii care stau la casă, este complet interzis: ce nu ai voie să faci în curtea ta, mai nou

Cum poți să tai un copac fără să-ți iei amendă, în curtea ta

Cu cel puțin o lună înainte să tai un copac, trebuie să faci o cerere la primărie. Nu contează dacă ești persoană fizică sau juridică, obligațiile sunt similare. Ca referință, punctual, cererea îți este analizată de Direcția pentru Agricultură Județeană, această autoritate decide dacă este sau nu justificată tăierea.

Ca mici detalii de fond, dacă vrei să ai șanse să-ți fie aprobată tăierea, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții. Copacii pe care vrei să-i tai trebuie să fie îmbătrâniți și să aibă ramuri uscate în proporție de 60% din coroană. Să fie amplasați într-un perimetru în care urmează să se construiască obiective de interes național sau local. Să fie amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și să pună în pericol siguranța circulației rutiere.

Citește și: De ce să nu plantezi un nuc în curtea ta. Detaliul pe care aproape nimeni nu îl știe

Ce spune legea despre tăierea copacilor pe terenul propriu

Activitatea de tăiere a copacilor în România este reglementată prin Legea pomicolă nr.348/2003. În același document se definește o anumită distanță între copaci, dar și faptul tăierea unui nuc se realizează exclusiv în baza unei autorizații. Tăierea neglijentă poate fi sancționată cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. În 1954, când au început să fie protejați nucii, aceștia nu putea fi tăiați decât în cazul extraordinar în care erau complet uscați.

În ceea ce privește poziționarea sau plantarea lor, se poate realiza exclusiv pe suprafețe „ce urmează a se acoperi cu construcții autorizate sau au două treimi din coroană uscată și timp de 5 ani consecutiv nu au produs niciun rod”. Dacă nu ești pasionat de subiect, merită să ai în vedere că un nuc poate trăi în mod natural până la 400 de ani, într-o zonă propice. În România, trăiește între 100 și 150 de ani.