Toți românii care stau la bloc riscă amenzi de până la 45.000 de lei. Gestul aparent nevinovat pe care l-ai văzut de zeci de ori

de: Alexandru Puiu
19 12. 2023

Din motive greu de deslușit în cuvinte, probabil pentru că românii care stau la bloc nu aveau deja o presiune suficientă cu cheltuielile, o actualizare adusă Legii 17/2023 se poate reflecta în amenzi fabuloase pentru un gest banal. În caz extrem, se poate ajunge și la închisoare.

Dacă este prima oară când auzi de OUG 92/2021 și Legea 17/2023, merită să știi că acestea sunt principalele documente legislative prin care se reglementează gestionarea deșeurilor pe meleaguri mioritice, cu modificările și completările ulterioare. Aceleași documente atrag atenția asupra faptului că lăsarea mobilei la întâmplare pe domeniul public este interzisă și, deși ai crede că faci o favoare unor oameni sărmani, te poți trezi cu amenzi de până la 45.000 de lei pentru manifestarea ta de generozitate.

Citește și: Drepturile și obligațiile proprietarilor de apartamente. Ce spune Legea Asociației de Proprietari 2024

Părăsirea mobile vechi, o idee mai proastă decât ai crede

În cazul în care faci renovări prin casă și îți schimbi mobila, aceasta nu trebuie sub nicio formă abandonată într-o manieră interpretabilă ca neglijentă. Nu trebuie nici depozitată în afara blocului, în speranța că va fi luată de altcineva. Nu de alta, dar acest gest este pasibil de sancțiuni pecuniare între 30.000 de lei și 45.000 de lei.

Mai grav decât sumele de plată este că vorbim și de o sancțiune contravențională suplimentară a confiscării vehiculelor, bunurilor și mijloacelor utilizate în comiterea contravenției privind abandonul/aruncarea/eliminarea deșeurilor în zone neautorizate, incendierea deșeurilor sau îngroparea acestora, după caz. Nu în ultimul rând, ai obligația să cureți zona și să suporți, pe lângă amendă, costurile asociate eliminării gunoaielor.

Citește și: Amenzi de până la 50.000 de lei pentru românii care stau la bloc și fac asta cu propriile apartamente. Îți trebuie un nou certificat din 2024

Cum ajung la închisoare românii care stau la bloc

Apogeul sancțiunilor legate de aruncarea improprie a lucrurilor pe care le ai în casă, în situația în care cantitatea sau impactul deșeurilor asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată, se poate aplica pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru nerespectarea regulilor privind regimul deșeurilor.