Tichetele sociale ale celor mai vulnerabili români, ”mâncate” de autorități. Ce se întâmplă cu vouchere de masă de la stat

de: Alexandru Puiu
20 12. 2023

Traiul a milioane de români s-a îmbunătățit într-o măsură mai mică sau mai mare în ultimii ani prin intermediul programului de vouchere sociale intitulat Sprijin pentru România. Din păcate, acesta va fi măcelărit în următorii ani, după cum se arată în OUG 115/2023.

Printre măsurile fiscal – bugetare adoptate în ultima săptămână, sunt strecurate și câteva particularități care țin de tichetele sociale pentru alimente pe suport electronic. Pentru anul viitor, acestea vor rămâne neschimbate, dar din 2025, se vor reduce la jumătate, 125 de lei la câte două luni, în loc de 250 de lei. Ultimul an în care se vor acorda, sub forma diminuată, va fi 2027.

Citește și: Se dau până la 1.000 de lei la stat în această iarnă, ajutorul de încălzire. Cum faci să nu stai în frig, cine primește banii și cât

Ce se întâmplă cu vouchere sociale

OUG 115/2023 include, printre altele, măsuri fiscal bugetare din domeniul cheltuielilor publice pentru consolidare fiscală. În mare parte, scopurile par nobile și includ combaterea evaziunii fiscale. În realitate, întregul document este menit să aducă mai mulți bani la bugetul de stat, indiferent care sunt victimele de la care vin acei bani.

În orice caz, în perioada 2024 – 2027, vor exista două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde și pachete cu produse alimentare. Vizavi de tichetele sociale pe care anul acesta le-au primit peste 1,6 milioane de români, în 2024 își vor păstra valoarea din acest an, 250 de lei. Din păcate, în perioada 2025 – 2027, se vor diminua până la 125 de lei, păstrându-se formatul viramentelor o dată la fiecare două luni.

Citește și: Vouchere sociale 2023 – ultima rată. Intră banii românilor direct pe card înainte de sărbători, tichetele de masă de la stat

Tichetele sociale și Sprijin pentru România, victimele ”economiei”

Coordonarea implementării programului Sprijin pentru România va rămâne în continuare în sarcina Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Printre altele, implică contractarea serviciilor necesare emiterii suportului electronic de către unități emitente și achiziția de produse alimentare, respectiv livrarea acestora la românii vulnerabili.

Măsurile de sprijin de mai sus vor fi completate, potrivit ordonanței recente, “cu măsuri auxiliare care includ măsuri de educație sanitară, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, orientarea în vederea inserției profesionale, sprijin în căutarea unui loc de muncă, recomandări culinare și sfaturi privind echilibrul nutrițional, facilitarea accesului la servicii de consiliere juridică”.