Telescopul James Webb surprinde o galaxie asemănătoare Căii Lactee, aflată la un miliard de ani lumină distanță

de: Ozana Mazilu
15 02. 2023

Imaginea dezvăluie un sistem stelar în spirală grandios, asemănător cu al nostru. Astronomii de la Agenția Spațială Europeană (ESA) au folosit telescopul spațial James Webb pentru a surprinde o imagine a unei galaxii care seamănă cu casa noastră, Calea Lactee.

Sistemul stelar, LEDA 2046648, se află la un miliard de ani lumină distanță de al nostru, în constelația Hercule. Conține mii de galaxii, trilioane de stele și nenumărate planete.

ESA a lansat poza pe 31 ianuarie (publicată săptămâna aceasta de The NY Times). Agenția spațială a descris-o ca o simplă imagine de calibrare, pentru a „verifica capacitățile telescopului în timp ce a fost pregătit pentru operațiuni științifice”. Astronomii ESA au surprins-o pe 22 mai 2022, cu Camera Near InfraRed (NIRCam) a telescopului Webb.

A fost descoperită o galaxie asemănătoare cu a noastră

Acea cameră ultra-puternică poate detecta lungimi de undă în infraroșu mai lungi, produse de lumina de la această distanță. Redshifting descrie întinderea lungimii de undă a luminii, pe măsură ce aceasta se îndepărtează de noi, crescând până când pare mai roșie decât era de așteptat. Se întâmplă din cauza expansiunii universului: sistemele îndepărtate precum LEDA 2046648 continuă să se îndepărteze de Pământ.

Cele mai multe dintre obiectele vizibile care înconjoară LEDA 2046648 sunt, de asemenea, galaxii, deși mai multe stele pot fi distinse după modelele lor de vârf de difracție.

Unele obiecte din imagine ar putea fi vechi de 300 de milioane de ani după Big Bang. Desigur, o imagine a oricărui lucru aflat la un miliard de ani lumină distanță înseamnă că privim lumina galaxiei de acum un miliard de ani. Așadar, astronomii sunt dornici să studieze galaxiile timpurii precum aceasta (și chiar și pe cele mai vechi), pentru a ajuta la clarificarea tipurilor de stele care s-au condensat în Big Bang – și a modului în care găurile negre supermasive au ajuns în centrele majorității galaxiilor.