Telescopul James Webb împlinește un an și celebrează printr-o imagine specială

de: Gabriel Peneș
13 07. 2023

Telescopul Spațial James Webb a împlinit un an de la prima imagine pe care a trimis-o, ir NASA a sărbătorit acest lucru lăsându-l să facă ceea ce știe mai bine: să fotografieze universul îndepărtat. Cu această ocazie, cel mai puternic telescop din istorie a transmis, miercuri, o nouă fotografie spectaculoasă surprinzând naşterea unor stele similare Soarelui într-o regiune relativ apropiată de Terra.

Telescopul James Webb împlinește un an

Telescopul James Webb (JWST) a trimis prima fotografie după ce a fost pus în funcțiune la începutul lunii iulie 2022. Această imagine, considerată ca având „cel mai mare grad de profunzime obţinut vreodată”, arată galaxiile formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă.

Pentru a sărbători un an de la acest eveniment, NASA a dat publicității o altă imagine spectaculoasă obținută de JWST, ce înfățișează o adevărată „creșă stelară”, adică 50 de tinere astfel de copuri cerești asemănătoare Soarelui.

Acestea se află la 390 de ani lumină distanţă de Soare, în norul de gaze Rho Ophiuchi. Deși se află relativ aproape și de Terra, în termeni de distanțe cosmice, tot am avea nevoie, cu tehnologia existentă azi, de 14,5 milioane de ani pentru a ajunge acolo.

„Imaginea ne permite să fim martori cu o nouă claritate la o perioadă foarte scurtă din ciclul de viaţă al stelelor”, a explicat Klaus Pontoppidan, responsabil al programului ştiinţific al telescopului James Webb, de la Space Telescope Science Institute.

„Soarele nostru a trecut printr-o etapă ca aceasta cu mult timp în urmă”.

„Stâlpii Creației”, aflați la 6.500 de ani lumină de Soare, au fost fotografiați de telescopul James Webb în octombrie 2022

A sărbătorit printr-o imagine specială

Telescopul James Webb, ce este plasat la 1,5 milioane de kilometri distanţă de Terra, poartă numele administratorului NASA din perioada de aur a anilor 1961 – 1968. El este de 100 de ori mai sensibil decât predecesorul său, Hubble, iar astronomii susţin că utilizarea sa va revoluţiona cunoştinţele pe care le avem despre Univers.

Acest instrument observă cosmosul în spectrul infraroşu, spectru ce-i permite să pătrundă dincolo de norii de gaze cosmice şi de praf în care se aprind noi stele. Prin comparaţie, telescopul Hubble funcţionează în spectrul vizibil şi cel ultraviolet.

„În doar un an, telescopul James Webb a transformat viziunea umanităţii asupra cosmosului”, a declarat, într-un comunicat, şeful NASA, Bill Nelson.

„Fiecare nouă imagine este o descoperire care îi încurajează pe oamenii de ştiinţă din întreaga lume să pună şi să răspundă la întrebări la care nici nu visau înainte”, a adăugat el.

Una dintre principalele misiuni ale telescopului este de a explora Universul tânăr, cu vârsta de doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang. O altă axă majoră de cercetare este studiul exoplanetelor dar şi studierea formării stelelor şi a ciclului de viaţă stelar.

În 12 iulie 2022, telescopul James Webb transmitea prima sa imagine ce înfățișa galaxii ce s-au format imediat după Big Bang, cu aproape 13 miliarde de ani în urmă

Care a fost prima fotografie trimisă de puternicul instrument

De un an, telescopul James Webb îi uimeşte pe astronomi cu imagini de o acurateţe fără precedent. Cu ajutorul acestui telescop a fost observată cea mai îndepărtată galaxie descoperită vreodată, dar şi găuri negre supermasive şi au fost măsurate pentru prima oară temperaturile unor planete telurice „verişoare” ale Terrei, cărora a început să le analizeze şi atmosfera.

Una dintre principalele misiuni ale telescopului este de a explora Universul tânăr, cu vârsta de doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang. O altă axă majoră de cercetare este studiul exoplanetelor dar şi studierea formării stelelor şi a ciclului de viaţă stelar.

În luna octombrie a anului trecut James Webb a transmis încă o imagine emblematică: „Stâlpii Creaţiei” – imense structuri de gaz şi praf cosmic care alimentează formarea unor noi stele, aflate la 6.500 de ani lumină de Soare, în Calea Lactee.

Conform NASA, telescopul James Webb are o misiune de 10 ani, care este preconizată să fie extinsă la 20 de ani. Dacă va fi necesar, NASA va putea trimite misiuni de mentenanţă a telescopului.