Taxele și impozitele pe 2024, mărite iar din pix în decembrie? Moș Crăciun are sacul plin de datorii pentru români

de: Mădălina Bahrim
31 10. 2023

Perspectivele acestui final de an sunt destul de întunecate din perspectivă fiscală.

Conform analizelor efectuate de economiști pe piața din România, deficitul va continua să ne dea bătăi de cap și, pe lângă pachetul fiscal asumat de Guvernul de la București s-ar putea să apară necesitatea de a suplimenta măsurile.

Cu alte cuvinte, nu e exclus să ne trezim în viitorul apropiat cu noi măsuri fiscale, ceea ce s-ar putea traduce prin alte majorări de taxe și impozite.

Anul 2024 vine cu poveri fiscale greu de dus, mai ales pentru firme

Amintim că anul 2024 ne va aduce o povară fiscală deja crescută comparativ cu 2023 și 2022. Afectați vor fi milioane de români, inclusiv cei interesați de piața imobiliară. Nu uita că apartamentele ieftine se vor scumpi, deoarece TVA-ul crește de la 5% la 9% pentru imobilele mai ieftine de 120.000 de euro. Vorbim doar aici despre un impact ce poate ajunge la mii de euro pentru buzunarul cumpărătorului.

De asemenea, s-a decis să se majoreze salariul minim pe economie la nivelul e 3.300 de lei brut, aspect ce va crește presiunile pe umerii firmelor ce trebuie să majoreze bugetele pentru cheltuieli cu personalul.

S-a stabilit, totodată, și impunerea unui impozit de 0,3% la mașinile de peste 75.000 euro, a unui impozit de 0,3% la proprietățile de peste 500.000 euro, precum și creșterea valorii voucherelor de vacanță la 1.600 lei (acordate angajaților cu salarii de până la 8.000 lei net; voucherele de vacanță vor fi impozitate).

Nu în ultimul rând, tot din noul pachet fiscal observăm că s-a decis actualizarea accizei la tutun cu 7,5%, actualizarea accizei la alcool cu 10% și 3% taxă din cifra de afaceri pentru IMM-uri peste 300.000 de lei.

Citește și Taxa care va fi de 5 ori mai mare din 2024. Autorităţile locale le-au pus gând rău acestor români

Economia României începe să pedaleze în gol

Conform unei analize realizate de Otp Bank, economia locală înregistrează o creștere mai slabă decât se anticipase anterior.

„Având în vedere evoluțiile din ultima lună, indicatorii din trimestrul al treilea sugerează că acum încetinirea creșterii va dura mai mult decât se anticipa. Creșterea redusă pe care am văzut-o până acum este determinată de cererea gospodăriilor, de o revenire bună a sectorului construcțiilor și de o creștere uriașă a cheltuielilor de investiții, din care o mare parte este finanțată din fonduri externe nerambursabile.

Citește și Răsturnare de situație cu taxele și impozitele pe 2024

Așteptările ar trebui să fie rezervate pentru finalul acestui an deoarece cheltuielile vor fi limitate de faptul că și creșterea creditelor a continuat să slăbească, chiar dacă generarea de credite a revenit la tendințele anterioare pentru segmentul corporate și creditele de consum”, au menționat analiștii OTP Bank.

Conform opiniei formulate de experți, inflația este încă în scădere, dar trebuie să fim conștienți de faptul că luna ianuarie va aduce inversare temporară a tendinței dezinflației, din cauza măsurilor fiscale implementate pentru consolidarea fiscală. Efectul prețurilor mai mari ale petrolului va contribui, de asemenea, la oprirea dezinflației în primul trimestru al anului viitor. Prognoza noastră arată că inflația prețurilor serviciilor și a bunurilor va rămâne relativ inflexibilă, în timp ce inflația prețurilor alimentelor va continua să scadă.

Citește și Ce socoteli și-a făcut Guvernul pe banii firmelor din România: „de aici luăm sute de milioane de lei”