Tarantula cu „șuvițe de păr” aurii îi uimește pe cercetători. Unde trăiește această ființă uimitoare
Tarantula de aur (Chaetopelma persianum) este o arahnidă recent descoperită în nord-vestul Iranului.
Cu șuvițe de păr lânos și auriu, acest păianjen a fost prezentat lumii de Ziua Tarantulei, pe 8 august.
Totul a început când pasionatul de natură Mehdi Gavahyan făcea o plimbare și a zărit o tarantula ciudată, nemaivăzută până acum.
El a fotografiat acest păianjen și a trimis fotografia doctorului Alireza Zamani, unul dintre autorii lucrării care a anunțat această specie, într-un final.
Fotografia a stârnit interesul lumii științifice, iar lui Gavahyan i s-a cerut să să facă parte din echipă, împreună cu un alt pasionat de natură, cu scopul de a încerca să găsească mai multe exemplare din această nouă specie.
Tarantula are picioarele lungi de 9 centimetri
Din păcate, într-o primă instanță, a fost colectat un singur exemplar femelă. Această femelă are o lungime a picioarelor de aproape 9 centimetri și trăsături distincte care le-au permis oamenilor de știință să diferențieze acest exemplar de alte specii cunoscute.
Din fericire, datorită oamenilor de știință, autorii au reușit să obțină fotografii cu alți doi masculi, între timp.
Noua specie aparține genului Chaetopelma. Acest gen este relativ mic și cuprinde, în prezent, șase specii care sunt distribuite în estul Mediteranei și Orientul Mijlociu.
Tarantulele Chaetopelma trăiesc adesea în vizuini sau în locuri căptușite cu mătase, de obicei construite sub bolovani și pietre mari, în fântâni și în pereții exteriori ai caselor vechi.
Tarantula de aur se găsește, de asemenea, în regiunile muntoase din nordul Munților Zagros.
Noua specie a fost numită Chaetopelma persianum, ca un omagiu adus locului unde a fost descoperită.
„Eforturile suplimentare de colectare în regiuni mai puțin eșantionate sau complet neexplorate, cum ar fi Arabia Saudită, Siria, Irak, estul Turciei și vestul Iranului, ar putea duce la descoperirea unor specii sau la înregistrări suplimentare în ceea ce privește Chaetopelma. Aceste descoperiri ar fi esențiale pentru a obține o înțelegere mai bună a taxonomiei și distribuției acestui gen”, au declarat oamenii de știință, despre taratula cu bucle aurii.