Țara din Europa vizată de amenințările Rusiei. Ce se întâmplă dacă aderă la NATO

de: Cătălina Burghelea
18 01. 2023

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat, miercuri, că Moscova va fi obligată să ia măsuri la graniţă, dacă Finlanda va adera la alianţa militară NATO. Șeful diplomației ruse a făcut aceste declaraţii la conferinţa de presă anuală pentru bilanţul MAE și stabilirea noilor obiective.

Rusia face noi declarații războinice

Este bine știut faptul că Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO și poartă negocieri avansate în acest sens, fiind dispuse să renunțe la decenii de neutralitate din cauza amenințării ruse. Ministrul Lavrov a criticat Helsinki, despre care a spus că şi-a schimbat rapid retorica faţă de Moscova, deși era un model de relaţii prietenoase. În consecință, Rusia va trebui să ia măsuri adecvate la frontierele sale, dacă Finlanda, care are o graniță comună de 1300 km, devine membru NATO, a relatat el.

„Trebuie să tragem concluzii despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Dacă, în cele din urmă, va avea loc (n.r. – integrarea), vom lua măsuri militaro-tehnice adecvate de partea graniței noastre”, a spus înalt diplomatul rus, notează TASS.

Suedia și Finlanda dorește să adere la NATO. Putin se opune

La 18 mai 2022, Helsinki și Stockholm și-au depus cererile de aderare la alianță, dar procesul a fost blocat de Turcia. Guvernul de la Ankara dorește ca Finlanda și Suedia să desemneze organizațiile kurde drept grupări teroriste, să-i extrădeze pe cei suspectați de terorism și implicați în lovitura de stat din 2016.

Discuțiile dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan, omologul finlandez Sauli Niinisto, pe atunci prim-ministrul suedez Magdalena Andersson și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avut loc la Madrid, la 28 iunie 2022. Ca urmare, a fost semnat un memorandum pentru ca Suedia și Finlanda să adere la Organizația Nord-Atlantică.

Acuzații lansate de Lavrov

Tot astăzi, Serghei Lavrov a afirmat că SUA au subjugat Europa pentru a purta un război împotriva Rusiei. Șeful diplomației ruse a relatat că liderul nazist Adolf Hitler și împăratul francez Napoleon Bonaparte au încercat cândva să folosească aceeași tactică împotriva Moscovei.

„SUA, prin intermediul Ucrainei prin procură, poartă un război împotriva țării noastre cu aceeași sarcină: soluționarea definitivă a problemei rusești. La fel cum Hitler dorea o „soluție finală” pentru problema evreiască, acum, dacă îi citiți pe politicienii occidentali… ei spun clar că Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică”, a punctat ministrul rus de Externe.

Totodată, Lavrov a cerut ca NATO să își retragă „infrastructura militară” din Ucraina și din alte țări apropiate de granițele Rusiei, făcând aluzie și la România, unde au ajuns, marți, avioanele de supraveghere AWACS.