Țara care emite o nouă bancnotă, din cauza inflației în creștere
O nouă bancnotă de 2.000 de pesos va fi emisă în Argentina ca răspuns la inflația în creștere, a confirmat banca centrală a țării (BCRA).
Ce valoare va avea noua bancnotă
Noua bancnotă – care va avea o valoare oficială de 11 dolari (9 lire sterline) – vine după ce prețurile de consum au crescut cu aproape 95% în cele 12 luni până la sfârșitul lunii decembrie.
Aceasta marchează cel mai rapid ritm de inflație din Argentina din 1991 încoace.
Cea mai mare bancnotă curentă, cea de 1.000 de pesos, valorează doar 2,70 dolari pe piețele alternative.
Scriind pe Twitter, BCRA a declarat că noua bancnotă va „comemora dezvoltarea științei și a medicinei în Argentina”.
Aceasta îi va înfățișa pe medicii pionieri Cecilia Grierson și Ramón Carrillo, a adăugat – deși nu este clar când va intra în circulație.
Când moneda actuală a Argentinei a fost introdusă în 1992, valoarea acesteia a fost fixată la un dolar american.
Însă acest sistem de curs de schimb fix a fost abandonat după criza financiară care a cuprins țara în 2001 și 2002.
Peso-ul a pierdut enorm din valoare
De atunci, peso-ul și-a pierdut atât de mult din valoare încât un artist local folosește bancnote pentru a picta pe ele, deoarece sunt mai ieftine decât o pânză.
Sergio Diaz, din Salta, a pictat recent un tablou care înfățișează filmul lui Steven Spielberg, „Fălci”, ca o parodie a inflației tot mai mari din Argentina.
Argentina a înregistrat o creștere bruscă a prețurilor pe măsură ce costul materiilor prime, inclusiv al energiei, a crescut.
Creșterea prețurilor a fost atribuită în mare parte unei perioade de tipărire de bani de către banca centrală, precum și războiului din Ucraina.
În decembrie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat încă 6 miliarde de dolari (4,9 miliarde de lire sterline) pentru a doua economie ca mărime din America de Sud.
Aceasta a fost cea mai recentă plată pentru Argentina în cadrul unui program de 30 de luni care se așteaptă să ajungă la un total de 44 de miliarde de dolari.
Vara trecută, țara cu probleme a avut trei miniștri ai economiei în decurs de doar patru săptămâni.
În septembrie, banca centrală a majorat, de asemenea, rata principală a dobânzii la 75%, în încercarea de a ține în frâu costul ridicat al vieții, scrie BBC.
La începutul acestei săptămâni, Brazilia și Argentina au anunțat planuri de creare a unei monede comune care ar urma să fie folosită pentru a stimula comerțul dintre cele două țări.