Supernovele din apropiere reprezintă o amenințare la viață: ce au descoperit astronomii

de: Ozana Mazilu
01 05. 2023

Supernovele din apropiere reprezintă o amenințare suplimentară la viață, neconsiderată anterior. A avea o stea în vecinătatea noastră devenind supernova reprezintă trei amenințări la adresa vieții.

La luni sau ani după ce explozia imediată a radiațiilor emise de supernove a trecut, planetele din apropiere se confruntă cu o nouă amenințare. Razele X produse de supernovele cu colaps al miezului pot deteriora planete la o distanță de până la 160 de ani lumină, potrivit noilor dovezi de la Observatorul Chandra al NASA.

Supernovele, periculoase pentru planeta noastră

Deși astăzi nu există candidați pentru supernove atât de aproape de Pământ, descoperirea poate fi relevantă pentru evenimentele de extincție din trecut și poate oferi indicii despre Paradoxul Fermi.

Eliberarea unor cantități imense de energie este esențială pentru a fi o supernovă. Orice planetă care o orbitează ar fi distrusă. Chiar și în sistemele stelare din apropiere, planetele locuibile ar putea deveni considerabil mai puțin locuibile, deși există dezbateri cu privire la cât de departe trebuie să fie pentru a fi în siguranță.

O nouă lucrare dezvăluie o problemă pe care nimeni nu a studiat-o anterior. Înainte ca supernovele de tip II să explodeze, steaua progenitoare aruncă mult gaz și praf. Pe baza observațiilor a 31 de supernove de către Chandra și alte telescoape cu raze X, această radiație ar putea fi mortală la o distanță mult mai mare decât explozia în sine și poate dura mult mai mult.

Aceste raze X probabil nu ar ajunge în stratosfera inferioară, cu atât mai puțin la suprafața unei planete cu o atmosferă bogată în oxigen, dar ar produce substanțe chimice care dăunează foarte mult stratului de ozon. Aceasta, la rândul său, ar lăsa să pătrundă lumina ultravioletă de la steaua planetei. Viața asemănătoare Pământului ar fi puțin probabil să supraviețuiască, în afară de oceanul adânc sau sub pământ.